Managerul de fonduri Stanley Druckenmiller spune că cea mai îndelungată perioadă de politică monetară excesivă a Rezervei Federale Americane vizează prevenirea unei căderi de 20% a cotațiilor pe Bursa de la New York.
„Fed a împrumutat mai mult ca niciodată din consumul viitor.” Este semnalul de alarmă tras față de politicile ultrarelaxate ale băncii centrale a SUA de Stanley Druckenmiller, cel care a deținut conducerea executivă a Quantum Fund, aparținând magnatului George Soros în anii 1988-2000. În cadrul unei conferințe de la New York de ieri, acesta a afirmat că Rezerva Federală Americană s-a adâncit în cea mai lungă perioadă de politici monetare excesive. Deși injecțiile de lichiditate s-au oprit, atitudinea relaxată continuă.
Obsesia pentru stimulente este în deplin contrast cu atitudinea în favoarea unei reforme monetare din anii ’80, care a adus și cel mai mare trend de creștere pe piața bursieră americană, observă Druckenmiller, adaugând că întreaga politică a Fed pare a fi îndreptată pentru prevenirea unei scăderi de 20% a cotațiilor de la New York Stock Exchange.
Fiind cu ochii la indicele Dow Jones Average Industrial, banca centrală a SUA „determină un comportament nesăbuit” al investitorilor. Este reluarea unor critici ale lui Druckenmiller de acum 3 ani, de care acesta nu se dezice. Dimpotrivă, comportamentul neproductiv al corporațiilor și limitele efectelor relaxării monetare îl fac să fie convins că trendul multianual de creștere pe piețele de acțiuni este istovit.
CITEȘTE ȘI Fed menține neschimbată dobânda cheie și anticipează doar două majorări în acest anOricum, este piața „bull” în care Druckenmiller nu a crezut de la bun început. În anul 2010, el și-a lichidat compania Duquesne Capital, unde avea în administrare 12 miliarde de dolari, și a dat banii investitorilor. Argumentul său a fost că nu le poate oferi, în actualele condiții de piață, randamentele cu care i-a obișnuit.
Acum vede mai degrabă perspectivele unor scăderi bursiere. Este îngrijorat față de China, unde observă fenomenul unei „creditări zombi” care nu se încheie, deși populația Chinei nu are nevoie de mai multe datorii și de mai multe case. „Volatilitatea din piețele globale de equity de anul trecut, care de obicei precede o schimbare de trend, sugerează că raportul risc-recompensă este negativ fără o scădere substanțială a prețurilor acțiunilor și reforme structurale. Nu vă țineți respirația în așteptarea unor vremuri mai bune”, le-a spus Druckenmiller auditorilor, menționând că principala sa alocare de portofoliu în momentul de față o reprezintă aurul.