Guvernul de la Madrid se opune preluării ostile de către BBVA a rivalei mai mici Sabadell, a anunțat ministrul Economiei, Carlos Cuerpo, transmite Reuters.
Conform legislației spaniole, Ministerul Economiei poate bloca orice fuziune sau achiziție a unei bănci. Guvernul are la dispoziție șase luni pentru a decide, după consultarea autorităților de reglementare, inclusiv Banca Centrală a Spaniei și Organismul de supervizare a pieței de capital din Spania (CNMV), arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
BBVA a prezentat direct acționarilor oferta ostilă de preluare a rivalei mai mici Sabadell, evaluată la 12,23 de miliarde de euro, chiar dacă board-ul Sabadell a respins săptămâna trecută propunerea de fuziune.
BBVA a decis să depună oferta direct acționarilor, după ce luni board-ul Sabadell a anunțat că oferta subevaluează semnificativ potențialul și perspectivele sale de creștere, numind oferta nesolicitată.
Cuerpo a declarat că Executivul consideră că în urma combinării celor două bănci vor rezulta potențiale efecte dăunătoare asupra sistemului financiar spaniol și vor fi afectați clienții și angajații.
„Avem dreptate să respingem această operațiune, atât în ceea ce privește forma, cât și substanța, din cauza potențialor efecte negative care ar putea apărea. Avem ultimul cuvânt când vine vorba de autorizarea fuziunii prin absorbție dintre BBVA și Sabadell, și vom face o evaluare a tranzacției”, a afirmat ministrul Economiei într-un interviu acordat TVE.
Joi, președintele BBVA, Carlos Torres, a declarat că entitatea combinată ar sprijini economia spaniolă generând o bază impozabilă mai ridicată și prin crearea unui jucător mai puternic în Europa.
CITEȘTE ȘI Black Sea Oil & Gas a finalizat studiul de fezabilitate eoliană offshore al zonelor potențiale din sectorul românesc al Mării Negre„Sunt încrezător că Executivul va aprecia valoarea tranzacției”, a spus Torres.
Catalonia, regiunea spaniolă care ar fi cea mai afectată de preluare, ținând cont de numărul ridicat de sucursale, va avea duminică alegeri regionale. Deja sindicatele și unele partide locale și-au exprimat temerile privind impactul eventualei fuziuni asupra locurilor de muncă și a sucursalelor.
CITEȘTE ȘI FOTO Trenuri metropolitane lansate în mai multe orașe, cu bilete specialeO uniune între a doua și a patra mare bancă din Spania, după o încercare similară care a eșuat în 2020, ar crea un creditor cu active totale de peste 1.000 de miliarde de euro și ar reprezenta cel mai recent proces de consolidare din sectorul bancar spaniol.
Posibila fuziune ar permite BBVA să-și extindă activitatea dincolo de Mexic, principala sa piață, și de economiile în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din America de Sud și Turcia, și să se concentreze pe piața internă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Seria neagră continuă pentru Boeing: 11 răniți după ce un avion a ieșit de pe pistă la Dakar„Noua entitate ar avea pe plan global peste 100 de milioane de clienți și ar avea ca obiectiv să devină „cea mai mare bancă în funcție de capitalizarea bursieră din zona euro”, se arată într-un comunicat al BBVA.
Potențiala fuziune vine după o perioadă de consolidare în sector, în condițiile în care băncile spaniole caută să-și reducă costurile și să-și extindă activitățile. Spania are acum 10 bănci, în scădere de la 55 înainte de începutul crizei financiare globale din 2008.
CITEȘTE ȘI Germania cumpără armament american de miliarde euroCombinarea entităților are sens din punct de vedere strategic, a precizat BBVA, ținând cont de modelele lor de afaceri complementare, Sabadell fiind un jucător important pe segmentul IMM-urilor. De asemenea, economiile de costuri pentru BBVA ar urma să se situeze la aproximativ 850 de milioane de euro.
Grupul bancar spaniol BBVA a anunțat anterior că este interesat de preluarea Sabadell, și a depus o ofertă care evaluează rivala mai mică la aproximativ 12 miliarde de euro.
O uniune între a doua și a patra mare bancă din Spania, după o încercare similară care a eșuat în 2020, ar crea un creditor cu active totale de peste 1.000 de miliarde de euro și ar reprezenta cel mai recent proces de consolidare din sectorul bancar spaniol, arată Agerpres.
CITEȘTE ȘI Fondatorul Binance a scăpat cu o pedeapsă micăPosibila fuziune ar permite BBVA să-și extindă activitatea dincolo de Mexic, principala sa piață, și de economiile în curs de dezvoltare, cum
„Noua entitate ar avea pe plan global peste 100 de milioane de clienți și ar avea ca obiectiv să devină „cea mai mare bancă în funcție de capitalizarea bursieră din zona euro”, se arată într-un comunicat al BBVA.
CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea taie masiv rezervele legale și este în măsură să distribuie dividende specialeSabadell, ale cărei acțiuni au crescut de cinci ori din 2020, a precizat că Board-ul său va analiza oferta.
Potențiala fuziune vine după o perioadă de consolidare în sector, în condițiile în care băncile spaniole caută să-și reducă costurile și să-și extindă activitățile. Spania are acum 10 bănci, în scădere de la 55 înainte de începutul crizei financiare globale din 2008.
CITEȘTE ȘI Instrumentele derivate ar urma să întârzie la BVB. Există riscuri legate de termenul-limită pentru implementarea Contrapărții Centrale. Potențială reflectare în situațiile finanicare ale grupuluiCombinarea entităților are sens din punct de vedere strategic, a precizat BBVA, ținând cont de modelele lor de afaceri complementare, Sabadell fiind un jucător important pe segmentul IMM-urilor. De asemenea, economiile de costuri pentru BBVA ar urma să se situeze la aproximativ 850 de milioane de euro.