Marile bănci din Uniunea Europeană trebuie să justifice de ce nu ar trebui să își transfere operațiunile de clearing pentru instrumentele derivate denominate în euro în valoare de miliarde de euro de la Londra în Uniunea Europeană, după Brexit, potrivit unui document văzut de Reuters.
Casele de clearing din Marea Britanie au permisiunea UE de a continua să ofere servicii clienților europeni până la jumătatea anului 2022, pentru a da timp băncilor să își transfere pozițiile în euro pe continent, dar măsurile de acest fel au decurs lent, scrie News.ro.
Băncile sunt solicitate să ofere, vineri, opinii detaliate privind transferarea pozițiilor derivatelor în euro de la Londra în UE, la prima întâlnire a unui nou grup de lucru al Comisiei Europene pe această temă.
”Actualul nivel de expunere la contrapărțile centrale din Marea Britanie ridică un număr de probleme pentru UE, care trebuie corectate printr-o reducere a acestei expuneri”, a afirmat Comisia Europeană într-un chestionar trimis băncilor.
UE dorește să își dezvolte piața de capital pentru a reduce dependența de City of London, după ieșirea Marii Britanii de pe piața unică.
Autoritățile UE și Banca Centrală Europeană doresc de mult timp transferarea operațiunilor de clearing în euro de la Londra în zona euro, unde pot fi supravegheate direct.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istoricăDivizia LCH a London Stock Exchange efectuează încă majoritatea tranzacțiilor swap în euro,chiar dacă o parte din tranzacții au fost mutate de la Londra pe platforme din UE și New York, de pe 31 decembrie.