Goldman Sachs a revizuit în urcare estimările privind cursul euro/dolar până în 2017 și a afirmat că "analiștii au citit complet greșit semnele" cu privire la ședința de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE), transmite MarketWatch.
Banca estima înainte de anunțarea măsurilor BCE că euro va ajunge peste șase luni la paritate cu dolarul, ceea ce nu s-a mai întâmplat de la finele anului 2002, iar ulterior va coborî sub acest prag.
Potrivit estimărilor actualizate ale Goldman Sachs, cursul va ajunge la 1,07 dolari pentru un euro în trei luni și la 1,05 dolari pentru un euro peste șase luni. Banca prognozează că moneda unică europeană va atinge paritatea cu dolarul peste un an, iar la finalul anului 2017 va scădea sub acest nivel.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Nu există nicio îndoială pentru noi că declinul monedei euro va deveni din nou un subiect de discuție, dar, din păcate, acel moment nu este acum", a spus Robin Brooks, director de strategie privind cursul de schimb la Goldman Sachs, într-o notă publicată astăzi.
BCE a hotărât, în ședința de politică monetară de joi, reducerea ratei de dobândă la facilitatea de depozit la -0,3%, începând cu 9 decembrie 2015, de la nivelul de -0,2%.
Totodată, președintele instituției, Mario Draghi, a anunțat că va prelungi cu cel puțin șase luni, până la finele lunii martie 2017, programul de relaxare cantitativă.
Euro s-a apreciat la maximul ultimelor trei săptămâni față de dolarul american imediat după comentariile lui Draghi, mișcare inversă celor înregistrate în urma deciziilor de relaxare monetară anunțate de băncile centrale.
Măsurile adoptate au fost sub așteptările analiștilor, care estimau că instituția va suplimenta achizițiile lunare de active. Programul BCE pentru cumpărarea de active din zona euro include, începând cu luna martie a acestui an, achiziții de obligațiuni guvernamentale în limita a 60 miliarde de euro lunar.
Draghi a afirmat în repetate rânduri că BCE este dispusă să folosească toate instrumentele disponibile, ceea ce a alimentat așteptările analiștilor privind adoptarea unor măsuri mai agresive de stimulare.
“Chiar și în situația, puțin probabilă, ca dezamăgirea de joi să fie o greșeală, credem că există un cost de credibilitate suficient de mare astfel încât declinul monedei euro pe care îl estimam să fie mai puțin probabil“, adaugă analiștii Goldam Sachs.