Impactul atentatelor de la Paris asupra economiei din zona euro nu poate fi încă evaluat, a declarat joi președintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, care a precizat că regiunea rămâne sub influența riscurilor geopolitice, scrie Wall Street Journal.
BCE trebuie să continue eforturile în privința atingerii obiectivelor pentru stabilizarea inflației, în același timp ținând cont de faptul că evoluția economică din zona euro s-ar putea înrăutăți din cauza riscurilor geopolitice, a spus Draghi într-o conferință de presă după anunțarea deciziilor BCE de politică monetară.
"Climatul actual ar putea să se deterioreze, iar BCE este pe deplin conștientă de acest lucru", potrivit lui Draghi.
BCE a redus joi prognozele privind rata inflației la 1% în 2016 și la 1,6% în 2017, de la 1,1%, respectiv 1,7% anterior.
Estimarea pentru 2015 privind avansul economic din zona euro a fost revizuită în urcare, de la 1,4% la 1,5%, în timp ce prognoza pentru 2016 a fost menținută la 1,7%. În 2017, BCE anticipează o creștere de 1,9%, în urcare ușoară față de avansul de 1,8% estimat inițial.
Potrivit șefului de investiții de la fondul privat american Bessemer Trust, Rebecca Patterson, cel mai mare risc cu care s-ar putea confrunta economiile din Europa în 2016 este reprezentat de criza refugiaților.
Patterson apreciează că atacurile teroriste care au avut loc pe 13 noiembrie la Paris, în urma cărora și-au pierdut viața 130 de persoane, au dus la creșterea riscurilor privind impactul crizei refugiaților, care ar putea determina schimbarea politicilor Uniunii, sau a comportamentului consumatorilor în privința cheltuielilor.
Pe de altă parte, economistul american Nouriel Roubini a afirmat recent că atentatele din capitala Franței vor avea un impact negativ modest asupra economiilor din zona euro.