Publicația Financial Times a indus în eroare piețele financiare după ce a publicat o știre greșită privind deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene (BCE), în care anunța că instituția a menținut ratele de dobândă neschimbate, scrie Business Insider.
Banca Centrală Europeană (BCE) a hotărât, în ședința de politică monetară de ieri, reducerea ratei de dobândă la facilitatea de depozit la -0,3%, începând cu 9 decembrie 2015, de la nivelul actual de -0,2%.
Șirea greșită a apărut atât pe contul de Twitter cât și pe site-ul publicației, cu circa 15 minute înainte de anunțarea deciziilor BCE. Articolul a fost șters ulterior, dar, ca urmare a anunțului fals, au fost efectuate tranzacții în valoare miliarde de dolari, potivit AFP.
Financial Times a explicat că știrea era una dintre cele două variante de articol pregătite înainte de anunțul BCE. Această strategie este des utilizată în presă pentru a putea transmite informațiile noi cât mai rapid.
"Știrea era greșită și nu trebuia publicată. Aceasta era una dintre cele două variante - pentru posibilele decizii – pregătite înaintea anunțului", au spus reprezentanții publicației", au declarat reprezentanții publicației.
Deși măsurile de relaxare monetară au, în general, efectele negative asupra cursului de schimb, euro a urcat ieri cu 3%, la 1,0935 unități pentru un dolar.
Evoluția pozitivă a monedei euro a fost, probabil, o consecință a deprecierii excesive din ultima săptămână pe fondul așteptărilor privind adoptarea unor măsuri suplimentare de relaxare monetară de către BCE, potrivit unor analiști citați de MarketWatch.
Totuși, este posibil ca mișcarea surprinzătoare a cursului să reflecte și anunțul eronat făcut de Financial Times, o publicație cu circa 12 milioane de vizitatori unici lunar.
"Reacția inițială a investitorilor după reuniunea BCE de azi este aberantă. E drept că se crease deja puțină agitație după ce Financial Times anunțase din greșeală că BCE va păstra dobânzile neschimbate. Creșterea euro/dolar și căderea principalelor piețe de acțiuni este, fără îndoială, consecința unei reacții excesive a investitorilor. Cu toate acestea, actualele mișcări de pe piață par greu de înțeles", consideră Christopher Dembik, economist Saxo Bank.
Euro s-a depreciat astăzi cu circa 0,58% față de dolar, menținând o parte substanțială din câștigul înregistrat ieri.