Furturile și escrocheriile cu monede virtuale au crescut semnificativ. Anul trecut - cel mai mai mare furt de monede virtuale de până acum și cea mai mare escrocherie. Printre persoanele acuzate de spălare de bani este și un român

Furturile și escrocheriile cu monede virtuale au crescut semnificativ. Anul trecut - cel mai mai mare furt de monede virtuale de până acum și cea mai mare escrocherie. Printre persoanele acuzate de spălare de bani este și un român

Valoarea pagubelor provocate de furturile de monede virtuale de pe platformele de tranzacționare și de diverse scheme menite să înșele investitorii, precum ofertele frauduloase de noi criptomonede, a crescut semnificativ anul trecut, până la 1,7 miliarde de dolari, potrivit unui raport al firmei americane din domeniul securității cibernetice CipherTrace.

Valoarea este cu circa 400% peste nivelul din 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

Din totalul de 1,7 miliarde de dolari, mai mult de 950 de milioane de dolari reprezintă valoarea criptomonedelor furate de hackeri de pe platformele de schimb și infrastructurile asociate, echivalentul unei creșteri mai mult decât triple comparativ cu 2017, când furturile de monede virtuale au totalizat 266 milioane de dolari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Platformele de tranzacționare din Corea de Sud și Japonia au fost țintele celor mai multor atacuri cibernetice, cu o pondere de 58% în totalul furturilor de criptomonede. Primele nouă luni ale anului trecut au fost cele mai profitabile pentru hackerii de monede virtuale, cazurile de furturi și valoarea acestora reducându-se semnificativ în ultimul trimestru, inclusiv pe fondul deprecierii criptomonedelor.

Teodorovici susține că își permite să nu împrumute nimic de la bănci 6 luni, banii din trezorerie fiind suficienți pentru finanțare. Buffer-ul său de valută nu mai acoperă, însă, nici 4 luni, iar tot disponibilul de lei al Trezoreriei ar ajunge doar pentr CITEȘTE ȘI Teodorovici susține că își permite să nu împrumute nimic de la bănci 6 luni, banii din trezorerie fiind suficienți pentru finanțare. Buffer-ul său de valută nu mai acoperă, însă, nici 4 luni, iar tot disponibilul de lei al Trezoreriei ar ajunge doar pentr

Totodată, schemele de fraudare a investitorilor, precum escrocherii cu oferte inițiale de criptomonede (ICO) sau sisteme piramidale, au însumat aproape 750 milioane de dolari, se arată în raport. În 2017, valoarea pierderilor în urma unor astfel de scheme de fraudare s-a ridicat la 56 milioane de dolari.

“Aceste cifre reprezintă doar prada rezultată din infracțiunile care au putut fi verificate de CipherTrace. Nu avem niciun dubiu că valoarea reală a pierderilor din sectorul criptoactivelor este mult mai mare”, potrivit CipherTrace.

"Am văzut, în 2018, mult mai multe cazuri în care companiile dispar și fură banii clienților. Este o creștere uriașă a acestor cazuri", spune Dave Jevans, CEO CipherTrace.

FOTO PSD continuă disputa cu BNR, împreună cu o imagine ironică CITEȘTE ȘI FOTO PSD continuă disputa cu BNR, împreună cu o imagine ironică

În 2018 au avut loc cel mai mai mare furt de monede virtuale de până acum și cea mai mare escrocherie cu o ofertă inițială de criptomonede (ICO).

La începutul anului, platforma pentru monede digitale Coincheck, printre cele mai mari din Japonia, a fost victima celui mai mare furt din istoria monedelor virtuale, hackerii transferând din portofelul digital al companiei criptomonede în valoare de peste 530 milioane de dolari.

Recordul anterior aparține platformei Mt. Gox, de asemenea din Japonia. În 2014, aceasta a fost ținta unui furt masiv de bitcoin, care a dus la dispariția a peste 460 milioane de dolari din portofelele electronice ale clienților.

Tot în prima parte a anului trecut, o compania vietnameză a reușit să fraudeze investitorii cu 660 milioane de dolari printr-o ofertă inițială de criptomonede. Aproximativ 32.000 de persoane au fost atrase de promisiunea unui randament lunar de 48%, însă au rămas fără bani când echipa din spatele companiei, pe nume Modern Tech, a fugit din țară, lăsând în urmă doar birouri goale.

Cifrele ar putea veni ca o surpriză, în condițiile în care monedele digitale au avut un declin abrupt în 2018. Valoarea totală de piață a criptomonedelor a ajuns la circa 112 miliarde de dolari, cu 80% mai puțin decât în 2017. Totuși, apariția a peste 1.600 de alte monede vituale a creat noi posibilități de fraudă pentru hackeri, în condițiile în care autoritățile se luptă să țină pasul cu avansul tehnologiei.

FOTO Bancomatul unei sucursale bancare din Brașov, aruncat în aer CITEȘTE ȘI FOTO Bancomatul unei sucursale bancare din Brașov, aruncat în aer

Pe lângă furturi, în țările unde reglementările împotriva spălării de bani nu sunt suficient de puternice, casele de schimb pentru criptomonede au fost folosite în acest scop pentru miliarde de dolari obținute ilegal.

"Am fost martori la noi tipuri de activități criminale care implică spălarea de bani", avertizează CEO-ul CipherTrace.

Printre persoanele acuzate de spălare de bani prin intermediul platformelor de tranzacționare cu criptomonede s-a numărat și românul Vlad Nistor.

La finele anului trecut, Vlad Nistor, fondator al CoinFlux din Cluj, a fost pus sub control judiciar după ce autoritățile americane au cerut extrădarea lui, el fiind cercetat în SUA pentru constituire grup infracțional, fraudă informatică prin sistem de plată și înșelăciune.

Mai exact, un grup de români ar fi furat bani de la persoane din SUA prin atacuri de tip phishing (obținerea datelor confidențiale prin link-uri, sms-uri, apeluri telefonice false). Ulterior, banii obținuți prin înșelăciune ar fi fost spălați prin intermediul platformei Coinflux.

Coinflux avea la momentul arestării lui Nistor peste 1.600 de clienți, dintre care 95% din România. Restul provin din țări ale Uniunii Europene, printre care Germania, Spania sau Belgia.

viewscnt
Afla mai multe despre
criptomonede
furturi
monede virtuale
hackeri
ciphertrace
coincheck
ico
modern tech