Fostul purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Radu Sovani a fost prezent, miercuri, la Parchetul instanței supreme, el declarând, la ieșire, că a fost chemat de procurori după ce a depus o sesizare împotriva președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, dar și a unor executori judecătorești, în legătură cu presupuse abuzuri.
Radu Soviani a declarat, miercuri, la ieșirea din sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, că a fost chemat în legătură cu o sesizare pe care a făcut-o față de "cei care fac abuzuri împotriva mea și a mediei", scrie News.ro.
Întrebat despre ce este vorba, Soviani a spus că a depus o sesizare împotriva mai multor persoane. El a adăugat că documentul îl vizează pe șeful ASF, Mișu Negrițoiu, dar și pe unii executori judecătorești, precum și alte persoane, fără a preciza cine sunt acestea.
Pe 7 septembrie, Radu Soviani anunța pe blogul său că pune la dispoziția tuturor celor interesați memoriul depus de firma sa, RST Media, în ianuarie 2015, la Camera Deputaților și la Senat în legătură cu "abuzurile semnalate în ASF, cu consecințe directe asupra majorării nivelului de primă RCA încă din ianuarie 2015".
În martie, Curtea de Apel București a respins recursul fostului purtător de cuvânt al ASF Radu Soviani prin care acesta a cerut despăgubiri de 1,03 milioane de lei pentru rezilierea unui contract cu autoritatea înainte de termen.
Totodată, instanța a casat și o sentință a Tribunalului București din septembrie 2015, prin care ASF era obligată să-i achite lui Soviani despăgubiri de 191.115 lei.
Prin aceeași decizie, Curtea de Apel București a obligat firma lui Soviani la restituirea către ASF a sumei de 27.555,64 lei.
Patru comisii din Senat și Camera Deputaților, reunite într-o ședință comună, în octombrie, au votat în unanimitate revocarea din funcție a președintelui ASF, Mișu Negrițoiu, iar președintele Comisiei Economice a Camerei Deputaților, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunțat demararea efectivă a procedurii de demitere.
Parlamentarii i-au reproșat lui Negrițoiu slaba performanță obținută în funcția de președinte ASF, în contextul în care jucătorii din piața asigurărilor auto obligatorii RCA se confruntă cu falimente și situații financiare instabile.
Mișu Negrițoiu a ajuns președinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv în parlament numirea sa.
Negrițoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Rușanu, care și-a dat demisia de la șefia autorității din arestul poliției, în martie 2014, în condițiile în care era arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica - ASF.