Ministerul Finanțelor va lansa titluri de stat pentru populație prin programul Tezaur la o valoare individuală de 1 leu, față de 100 de lei/titlu prin precedentele emisiuni, din programul Fidelis,cu argumentul că se dorește ca această modalitate de economisire să fie accesibilă cât mai multor persoane. Noile titluri de stat vor fi emise într-o forma dematerializată, persoanele fizice care vor cumpăra astfel de titluri trebuind să își deschidă conturi în Trezorerie în acest sens.
Programul Tezaur, anunțat recent oficial, după ce a fost indicat în exclusivitate de Profit.ro, va permite persoanelor fizice interesate să achiziționeze titluri de stat direct prin Trezoreria Statului, fără comisioane. Spre deosebire de programul Fidelis, emisiunile de titluri de stat prin Trezorerie vor fi emise cu o frecvență trimestrială, în baza unor prospecte de emisiune, punându-se astfel la dispoziția persoanelor fizice un instrument de economisire de-a lungul unui întreg an. Orice persoană fizică va avea posibilitatea subscrierii frecvente a emisiunilor de titluri de stat pe o paletă mai largă de scadențe.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
"Mai mult, în scopul asigurării facilității accesului cât mai larg la aceste emisiuni, valoarea unui titlu de stat va fi de 1 leu, spre deosebire de valoarea de 100 de lei aferentă ultimelor titluri de stat emise prin programul Fidelis. Totodată, un alt beneficiu al noului program constă în faptul că spre deosebire de emisiunile anterioare efectuate prin Trezorerie (înainte de anul 2005), aceste titluri de stat vor fi emise într-o forma dematerializată, persoanele fizice care vor cumpăra astfel de titluri urmând să își deschidă conturi în Trezorerie în acest sens", transmite Ministerul Finanțelor.
Veniturile obținute din deținerea titlurilor emise de stat sunt neimpozabile. Termenii și condițiile financiare aferente fiecărei emisiuni vor fi specificate în cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finanțelor.
CITEȘTE ȘI Și totuși se crede că va fi desființat. În industria fondurilor de investiții, cel mai probabil scenariu luat deja în calcul este că Pilonul 2 nu va mai fi obligatoriu din 2018În primăvară, ministrul de atunci al Finanțelor, Viorel Ștefan, a anunțat prin intermediul Profit.ro că vânzarea de titluri de stat direct către populație, prin intermediul Trezoreriei, ar putea începe din toamna acestui an.
Prin FIDELIS, statul a vândut titluri populației și în 2015 și 2016, însă vânzarea a fost prin intermediul unor bănci, în cadrul unor emisiuni.
După reluarea vânzării directe prin Trezorerie, orice român va putea cumpăra, oricând dorește, de la unul dintre sediile Trezoreriei, titluri scoase la vânzare de către stat. "Vom introduce posibilitatea achiziționării de titluri de stat de către populație direct de la Trezorerie. Probabil în septembrie va fi operațional. Trebuie să testăm să vedem cum va funcționa”, a spus atunci ministrul pentru Profit.ro.
Din 2005, emisiunile destinate populației au fost oprite și reluate în 2015. Astfel, în iunie 2015, a fost inițiat Programul FIDELIS, prima emisiune destinată populației.
Un document guvernamental, prezentat în vară de Profit.ro, indică faptul că "sumele atrase în anul 2016 prin emisiunea de titluri de stat pentru populație au reprezentat aproximativ 1% din necesarul brut de finanțare al statului român".
Ministerul a inițiat emiterea titlurilor de stat destinate populației din 1999, emisiunile fiind lansate până în 2005. Cetățenii au putut cumpăra, prin sediile trezoreriilor locale ale statului, titluri de stat în formă materializată, cu valori cuprinse între 100 și 10.000 de lei. Maturitățile la care populația putea investi erau cuprinse între 3 și 12 luni. Din 2005, emisiunile destinate populației au fost oprite și reluate în 2015.
Astfel, în iunie 2015, a fost inițiat Programul FIDELIS, prima emisiune destinată populației. Valoarea totală subscrisă a emisiunii în 2015 s-a ridicat la 64,99 milioane de lei, oferind unui număr de 1.236 de investitori o dobândă anuală de 2,15%, pe o perioadă de doi ani. Valoarea unui titlu de stat a fost de 1.000 de lei. Anul trecut, în cadrul emisiunii denumită CENTENAR, valoarea nominală a unui titlu a fost redusă la 100 lei, dobânda fixă fiind păstrată la 2,15% pe an, iar perioad de cumpărare a titlurilor a fost extinsă la trei săptămâni.
Ca urmare, oferta de titluri de stat pentru populație a fost suprasubscrisă de peste 7 ori, iar aceasta a fost suplimentată de Ministerul Finanțelor, astfel încât alocarea a fost integrală. Un număr 20.185 de persoane au realizat plasamente în valoare totală de 735,26 milioane lei.