După o perioadă de pre-integrare, EximBank și Banca Românească (BROM) demarează procesul de fuziune prin absorbție după ce, astăzi, Adunarea Generală a Acționarilor BROM și-a exprimat acordul de principiu pentru această operațiune și a împuternicit administratorii Băncii Românești să întocmească proiectul de fuziune.
Banca Românească a fost preluată de EximBank în urmă cu doi ani, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro,
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La acest moment, Banca Românească este deținută în proporție de 99,3% de Eximbank, care la rândul său este deținută integral de statul român prin Ministerul Finanțelor, astfel că semnarea fuziunii de către acționari este o formalitate. Fuziunea prin absorbție reprezintă operațiunea prin care o firmă este dizolvată, iar patrimoniul acesteia, inclusiv brandul, este transferat unei alte companii, care poate decide să folosească în continuare brandul respectiv. Până în prezent, în majoritatea tranzacțiilor similare sau asemănătoare pe piața bancară, o astfel de operațiune a generat însă și dispariția brandului companiei absorbite.
“Este o primă etapă pe care o parcurgem într-un proiect ce reprezintă un pas uriaș spre construirea unei bănci românești puternice ce va concura de la egal la egal cu jucătorii de top ai pieței bancare. Există o complementaritate foarte bună între modelele de afaceri ale EximBank – specializată în corporate banking și Banca Românească – cu experiență relevantă pe segmentul de retail banking, iar sinergiile rezultate vor crea premisele pentru eficiență și performanță financiară, care să susțină o creștere sustenabilă în viitor. Este un proces ambițios și complex, plin de provocări pentru echipele ambelor bănci, pe care sunt convins că îl vom finaliza cu succes până la sfârșitul acestui an. Un an cu o însemnătate specială în plus pentru ambele bănci, aflate la aniversarea a 30 de ani de activitate pe piața bancară”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank. El a adăugat că, până la finalizarea integrării, cele două bănci vor avea în continuare activitate separată.
CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație În urma unor runde succesive de negocieri, EximBank și National Bank of Greece (NBG) au semnat, în 20 iunie 2019, contractul de achiziție a pachetului majoritar de acțiuni al Băncii Românesti, iar, în luna decembrie 2019, tranzacția a primit avizele de neobiecțiune din partea Consiliului Concurenței și a Băncii Naționale a României, autoritățile de reglementare relevante pentru această tranzacție. Odată cu îndeplinirea cerințelor obligatorii de reglementare și a celorlaltor elemente prevăzute în acordul pe care EximBank și National Bank of Greece l-au semnat, în ianuarie 2020, au fost întrunite toate condițiile pentru încheierea tranzacției.
Prețul plătit de EximBank pentru BROM a fost de aproape 60 de milioane de euro, la un capital achiziționat de aproximativ 130 de milioane de euro. Pe lângă prețul plătit pentru capital, tranzac¬ția totală a inclus rambursarea împrumutului subordonat acordat Băncii Românești de către NBG, în valoare de 65 de milioane de euro, și rambursarea, de către BROM, a finanțării intragrup primite de la banca-mamă, în valoare de 90 de milioane de euro, plătite de Banca Românească din lichiditățile proprii. Tranzacția nu a implicat nicio finanțare de la bugetul de stat.
În timpul guvernării liberale a fost pusă problema renunțării la fuziunea dintre cele două bănci, însă aceasta a fost în cele din urmă agreată. A fost, de asemenea, pusă în discuție transformarea EximBank în bancă de dezvoltare. Un proiect pentru Banca Națională de Dezvoltare a fost trecut în Planul de Reziliență și Redresare – într-o variantă inițială BND urma să preia, personal, garanții și credite de la Eximbank, dar în forma agreată cu Comisia Europeană s-a renunțat la orice legătură între BND și Exim.
Banca Românească avea pierderi de 17,1 milioane de lei în 2019, ultimul an în care a fost în proprietatea NBG. Rezultatul negativ cumulat era de 330 de milioane de lei, la un capital social de 835 de milioane de lei. În 2020, banca a trecut pe profit, de 10,4 milioane de lei, iar pierderea cumulată a fost de 347,5 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor. Activele erau de aproape 6,5 miliarde de lei în 2020, în scădere cu circa 3% față de 2019, și cota de piață era de sub 1,2%.
Eximbank a încheiat 2020 cu un profit net de 16 milioane de lei și are un rezultat negativ reportat de 900,5 milioane de lei, la un capital social de 1,7 miliarde de lei și rezerve de 339 de milioane de lei. Banca de stat și-a majorat activele cu 52% față de 2019, la 11,8 miliarde de lei, fiind a zecea cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piață de 2,1%.
Banca Românească a fost una dintre băncile active pe piața creditelor în franci elvețieni și avea o cincime din portofoliul de împrumuturi în monedă elvețiană. Soldul creditelor acordate clienților în franci a scăzut de la echivalentul a circa 888 de milioane de lei în 2019 la 831 de milioane de lei în 2020. Chiar și după preluarea de către EximBank, Banca Românească nu a fost foarte activă în conversia împrumuturilor din franci în lei, așa cum s-a întâmplat în cazul altor bănci care au fost parte a unor tranzacții.
La finele anului 2020, EximBank avea 406 angajați și 25 de unități, în timp ce Banca Românească avea 1.039 angajați și 95 de unități.