Elveția amendează mai multe bănci internaționale cu 99 milioane de franci pentru manipularea dobânzilor

Elveția amendează mai multe bănci internaționale cu 99 milioane de franci pentru manipularea dobânzilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2016

Elveția a amendat miercuri mai multe bănci internaționale, între care JPMorgan și Societe Generale, cu o sumă cumulată de 99 de milioane de franci elvețieni pentru că timp de mai mulți ani, inclusiv în timpul crizei financiare, au colaborat pentru a manipula dobânzile, transmite MarketWatch.

Celelalte bănci amendate sunt Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, Citigroup, Barclays, Societe Generale și Credit Suisse, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Măsura se adaugă unei serii de amenzi semnificative aplicate băncilor la nivel mondial, pentru manipularea dobânzilor de referință care influențează costurile împrumuturilor și produselor financiare.

Comisia elvețiană pentru concurență (COMCO) a anunțat investigațiile în 2012.

Potrivit instituției, JPMorgan și RBS au format un cartel bilateral pentru a influența dobânda Libor pentru francul elvețian, folosită pentru stabilirea dobânzilor interbancare și a prețurilor instrumentelor financiare derivate, în perioada 2008-2009.

RBS a beneficiat de imunitate pentru a dezvăluit cartelul și nu a fost amendată, a precizat COMCO, în timp ce JPMorgan a fost penalizată cu 33,9 milioane de franci.

RBS, Citigroup, Deutsche Bank și JPMorgan au fost amendate cu 14,4 milioane de franci pentru că s-au asociat pentru a influența dobânda Libor pentru yen, în intervalul 2007-2010

COMCO continuă investigarea unor bănci, între care UBS și HSBC.

Băncile italiene au nevoie de cel puțin 52 miliarde de euro pentru a-și curăța activele CITEȘTE ȘI Băncile italiene au nevoie de cel puțin 52 miliarde de euro pentru a-și curăța activele

Mai multe bănci au fost amendate cu 45,3 milioane de franci pentru manipularea dobânzii interbancare Euribor. Astfel, Deutsche Bank, Barclays, RBS și Societe Generale au participat la un cartel, în perioada 2005-2008. Deutsche Bank a beneficiat de imunitate pentru că a dezvăluit aranjamentul comisiei și nu a fost amendată.

Credit Suisse, JPMorgan, RBS și UBS au format un cartel pentru influențarea dobânzilor derivatelor denominate în franci elvețieni în 2007. UBS nu a fost amendată în acest caz pentru că a dezvăluit existența înțelegerii.

Băncile cu activități internaționale au fost penalizate cu sume de ordinul miliardelor de dolari ca rezultat al investigațiilor derulate de mai multe state, legate de manipularea dobânzilor.

Tom Haye, fost trader la UBS și Citigroup, a fost condamnat în 2015 în Marea Britanie pentru manipularea dobânzii Libor. Mai mulți alți brokeri au fost achitați.

COMCO a precizat că toate băncile care au fost amendate au încheiat acorduri pentru închiderea investigațiilor. Băncile pot face apel în instanță împotriva deciziilor comisiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
manipulare dobanzi