Dolarul se îndreptă spre cea mai slabă evoluție lunară din ultimul deceniu

Dolarul se îndreptă spre cea mai slabă evoluție lunară din ultimul deceniu
scris 31 iul 2020

Dolarul este pe cale să încheie cea mai slabă lună din ultimii zece ani, în contextul în care investitorii se tem că revenirea economiei americane ar putea fi întârziată de evoluția pandemiei.

Întârzierea revenirii economiei americane ar putea ține dobânzile din SUA aproape de zero pentru multă vreme, în defavoarea dolarului.

Urmărește-ne și pe Google News

Deprecierea monedei americane a împins euro la 1,19 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din mai 2018. Moneda europeană se îndreaptă spre cea mai bună evoluție lunară din septembrie 2010, potrivit datelor Reuters.

Grupul Erste, profit în scădere cu 60% pe fondul pandemiei COVID 19 CITEȘTE ȘI Grupul Erste, profit în scădere cu 60% pe fondul pandemiei COVID 19

ICE Dollar Index, care surprinde evoluția dolarului față de un coș de valute, a atins un minim de 92,546 puncte în tranzacțiile de vineri, cel mai redus din mai 2018, revenind apoi la 92,847 puncte.

Cu un declin de peste 4% în iulie, indicele se pregătește să încheie cea mai slabă lună din septembrie 2010. Cea mai mare parte a prăbușirii din această lună a fost consemnată în ultimele 10 zile, pe fondul datelor  economice pesimiste și al creșterii numărului de cazuri de Covid-19 în mai multe state americane.

Economia SUA a înregistrat o scădere anuală record în trimestrul al doilea, de aproape 33%, și a intrat în recesiune tehnică. Declinul din perioada aprilie-iunie este cel mai mare începând cel puțin cu anul 1947, când guvernul SUA a publicat primele statistici oficiale. Prăbușirea din trimestrul al doilea vine după o contracție de 5% în trimestrul întâi.

Pe lângă veștile proaste din raportul privind evoluția economiei SUA, un raport al Departamentului american al Muncii a arătat, joi, că numărul cererilor noi de ajutor de șomaj a continuat să crească, ajungând la 1,434 milioane în săptămâna încheiată pe 25 iulie.

Neliniștea investitorilor este dată și de comentariile președintelui Donald Trump, care a adus în discuție ideea amânării alegerilor prezidențiale din SUA, argumentând că votul prin corespondență ar putea înlesni frauda.

Analiștii UniCredit, citați de Reuters, notează că slăbiciunea dolarului va persista, cel mai probabil, și în august, însă presiunea va fi "mai puțin intensă", având în vedere temerile legate de evoluția economiilor la nivel global și scăderea deja pronunțată a monedei americane.

viewscnt
Afla mai multe despre
dolarul
euro
fed
covid-19
economie sua
coronavirus
ice dollar