Dolarul a urcat la cel mai ridicat nivel față de yen din 1990 încoace, piețele fiind atente la orice semn de intervenție din partea autorităților japoneze pentru a susține moneda.
Mișcarea a avut loc după cele mai recente date privind inflația din SUA, care au arătat că prețurile de consum au crescut cu un ritm lunar de 0,4% în martie, față de creșterea de 0,3% așteptată de economiștii chestionați de Reuters. La nivel anual, prețurile au crescut cu 3,5% față de previziunile de 3,4%.
Dolarul este în creștere cu 0,4%, la 152,30 yeni, după ce a atins un nivel de 152,47 yeni, cel mai ridicat nivel de la jumătatea anului 1990.
Yenul este de mult timp sub presiune, după ce Banca Japoniei a menținut rate de dobândă negative mult mai mult timp decât celelalte bănci centrale importante.
Traderii sunt cu ochii pe o posibilă intervenție a autorităților de la Tokyo, în condițiile în care nici după renunțarea la ratele negative moneda nu s-a redresat.
Japonia a intervenit pe piața valutară de trei ori în 2022, vânzând dolari pentru a cumpăra yeni, mai întâi în septembrie și din nou în octombrie, când yenul a alunecat spre minimul de atunci al ultimilor 32 de ani, de 152 pentru un dolar.
Yenul este sub presiune de ani de zile, deoarece ratele dobânzilor din SUA au urcat, iar cele din Japonia au rămas aproape de zero, ceea ce a determinat ieșiri de numerar în yeni și intrări în dolari