Deficitul de cont curent s-a redus ușor în iulie, dar rămâne de trei ori mai mare decât în urmă cu un an

Deficitul de cont curent s-a redus ușor în iulie, dar rămâne de trei ori mai mare decât în urmă cu un an
scris 13 sep 2016

Contul curent al balanței de plăți s-a îmbunătățit în a șaptea lună a anului, înregistrând o scădere a deficitului la 2,157 miliarde euro, de la 2,5 miliarde euro după primele șase luni, însă înregistrează o deteriorare puternică comparativ cu nivelul de anul trecut, după ce stimularea consumului de către guvern a agravat deficitul comercial, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate marți.

După primele șapte luni din 2015, deficitul contului curent era de 756 milioane euro, de aproape trei ori mai mic decât cel din perioada ianuarie-iulie 2016, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Îmbunătățirea situației balanței externe de plăți vine pe fondul reducerii deficitului comercial în ultimele două luni.

Statisticile oficiale publicate săptămâna trecută arată că deficitul comercial (FOB/CIF) din iulie a fost de 642,9 milioane euro, în scădere cu 0,7% (4,4 milioane euro) față de iulie 2015.

Iulie 2016 a fost a doua lună la rând în care s-a înregistrat o scădere a deficitului comercial. În iunie 2016, deficitul s-a redus cu 24,8 milioane euro, la 696,2 milioane euro.
Ca urmare, balanța bunurilor, care intră în contul curent al balanței de plăți, și-a încetinit deteriorarea în perioada verii, chiar dacă rămâne puternic deficitară.

iPhone 7 își demolează concurența în testele de performanță CITEȘTE ȘI iPhone 7 își demolează concurența în testele de performanță

Astfel, deficitul comercial FOF/FOB a crescut cu 34,2%, până la 4,81 miliarde euro în primele șapte luni din 2016, de la 3,58 miliarde euro în aceeași perioadă din 2015.

Balanța veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini, a înregistrat un deficit de 2,75 miliarde euro în primele șapte luni, în creștere cu 8,3% față de perioada ianuarie - iulie 2015.

În schimb, balanța serviciilor și-a majorat excedentul cu 8,8%, la 4,27 miliarde euro în perioada ianuarie-iulie 2016.

Balanța veniturilor secundare, în care intră și fondurile europene încasate de România, a ajuns la un excedent de 1,13 miliarde euro, cu 21% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Majorarea deficitului de cont curent continuă tendința de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori și jumătate față de nivelul din 2014, până la 1,76 miliarde de euro.

Comisia Națională de Prognoză (CNP), organismul pe care își bazează guvernul proiecțiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 2,08 miliarde euro, în creștere cu 18% față de nivelul din 2015.

După primele șapte luni, deficitul contului curent a depășit deja nivelul estimat pentru întregul an. 

viewscnt
Afla mai multe despre
deficitul de cont curent
bnr