Politica fiscală promovată de președintele american Donald Trump va duce la aprecierea dolarului comparativ cu alte valute, ceea ce pentru România ar însemna o stimulare a exporturilor, dar pe de altă parte ar putea crea probleme cu lichiditatea în piață, a declarat, duminică, la Digi 24, consilier al guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.
”Politica fiscală, pentru că va stimula creșterea economică, ceea ce va duce la inflație, va face să crească ratele dobânzii în SUA, iar o creștere a ratei dobânzii va face ca dolarul să se aprecieze. În țările emergente, cum e și România, aceasta apreciere a dolarului comparativ cu leul pe de-o parte va stimula exporturile, ceea ce e un efect pozitiv pentru creșterea economică din România, dar pe de altă parte, ar putea crea (...) probleme cu lichiditatea din piață, prin depreciere, vor tensiona bilanțurile și o depreciere a leului ar adăuga presiuni inflaționiste”, a arătat Lucian Croitoru, citat de News.ro.
Potrivit consilierului guvernatorului BNR, Trump vrea să accelereze creșterea economică atât prin stimularea cheltuielilor militare, cât și prin pe cheltuielile cu infrastructura.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În același timp, noul președintele al SUA, revine la protecținism, adică taxe în legătură cu importurile.
“Dacă va promova acest lucru, atunci va limita importurile din alte țări. Vor avea de suferit cei care exportau în SUA. (…) Pe termen lung protecționismul nu este benefic niciunde”, a completat Croitoru.
Cancelarul german Angela Merkel a avertizat sâmbătă împotriva tendințelor protecționiste atribuite președintelui ales Donald Trump, amintind exemplul crizei financiare din 2008 și insistând asupra necesității de a ”avansa împreună”, potrvit AFP.
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane a dus la aprecierea dolarului, inclusiv față de euro, iar continuarea tendinței va determina accelerarea inflației în zona euro peste așteptările Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit unei analize a Oxford Economics, transmite Bloomberg.
Rata inflației din zona euro a urcat în decembrie la 1,1%.
CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor: Nu ne împrumutăm de la instituțiile financiare internaționale, avem bani în trezorerieStudiul realizat de Oxford Economics argumentează că pe măsură ce euro se va deprecia față de dolar, posibil până la paritate, acest fapt ar avea un impact mai mare asupra inflației decât anticipează BCE și nu ar fi doar un efect de natură excepțională.
Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat vineri cu 0,2%, de la 4,2279 lei până la 4,2204 lei, nou nivel minim din 8 decembrie 2016.
Dolarul a stagnat în raport cu euro, fiind cotat cu circa 1,0650 dolari/euro.
Dolarul SUA este moneda de referință pe plan internațional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.