Cancelarul german Angela Merkel a avertizat sâmbătă împotriva tendințelor protecționiste atribuite președintelui ales Donald Trump, amintind exemplul crizei financiare din 2008 și insistând asupra necesității de a ”avansa împreună”, relatează AFP.
”Convingerea mea profundă este că există mai multe avantaje (...) în a avansa împreună decât atunci când fiecare își soluționează problemele singur, sunt într-adevăr convinsă, aceasta este o atitudine constantă pe care o am”, a declarat Merkel într-o conferință de presă, în urma unei reuniuni a Uniunii Creștin-Democrate (CDU), în vestul Germaniei, scrie News.ro.
Întrebată dacă ”tendințele protecționiste” atribuite președintelui american ales Donal Trump ar putea constitui o ”amenințare”, Merkel a amintit exemplul crizei financiare din 2008, care a ”venit din Statele Unite”.
”În calitate de șef de stat și de guverne (ai G20), noi am spus că «trebuie să soluționăm împreună problema care apare»”, a amintit cancelarul.
”Iar răspunsul în vederea depășirii acestei crize financiare nu a fost un răspuns asupra replierii în sine, ci un răspuns care a îndemnat la cooperare, la reguli comune, la reglementarea piețelor financiare. Eu cred că este o cale care a funcționat și vom căuta în mod natural dialogul cu noul președinte american”, care va fi învestit pe 20 ianuarie.
Donald Trump a amenințat că va adopta măsuri protecționiste împotriva importurilor chineze și mexicane și și-a atribuit primul succes cu decizia grupului auto Ford de a renunța să construiască o nouă fabrică în Mexic.
Atitudinea sa provoacă îngrijorare în Germania, unde ministrul Afacerilor Externe Frank-Walter Steinmeier s-a declarat joi ”perplex” în fața afirmațiilor prin care Trump s-a declarat victima unor metode de denunțare demne de dictatura național-socialistă.
Donald Trump a atacat cu o zi înainte, în prima sa conferință de presă de când a fost ales, de serviciile de informații și presa americană și a denunțat ”informații false” despre eventuale legături secrete cu Moscova, afirmând că ”este genul de lucruri pe care le făcea Germana nazistă”.
Steinmeier și-a exprimat de asemenea regretul că nu este întotdeauna în măsură să perceapă marile linii ale viitoarei politici extrne a Statelor Unite și a spus că a ”auzit doar cuvinte-cheie ca ordine mondială, ordine economică, liber-schimb, sirieni și Orientul Mijlociu”.