O lege a pensiilor care ar permite fondurilor de pensii românești să investească în piața imobiliară autohtonă ar crea stabilitate în acest sector și ar putea aduce un suflu de încredere investitorilor străini, a declarat miercuri, pentru News.ro, directorul general al companiei de consultanță imobiliară JLL România, Silviana Petre Badea.
“Investitorii din piața imobiliară din România sunt străini. Într-o situație normală, fondurile de pensii ar trebui să fie alături de cumpărătorii străini. Ar trebuie să reprezinte și acestea un jucător în piață fie el cât de mic. Întrebarea este unde sunt fondurile de pensii românești și unde sunt banii antreprenorilor români? (...) Ce ne-ar putea salva ar fi o lege a pensiilor care să permită fondurilor de pensii românești să investească în piața imobiliară”, a afirmat Badea.
O astfel de măsură ar crește lichiditatea în această piață, care ar putea deveni “mai normală și mai sustenabilă pe termen lung”, potrivit consultantului.
„ Aduce un suflu de încredere unui investitor care zice: ai 5% din piață la fondurile de pensii românești, 3% la micul antreprenor care îți plasează banii în imobiliare. (...) Trebuie să lichidizăm un pic și să creăm niște alternative investitorului străin, care investitor este pasager și non-strategic, el vine și pleacă. Ori un fond de pensie românesc poată să ducă o investiție pe un termen de 10 ani”, a completat Badea.
CITEȘTE ȘI VIDEO Producătorul german de sisteme de etanșare Reiff a deschis la Săcele o fabrică pentru a fi mai aproape de cliențiÎn prezent, pe piața imobiliară din România sunt prezenți jucători internaționali de talie mai mică, precum fonduri din Africa de Sud, însă consultanții imobiliară consideră că există și alte grupuri străine interesate de investiții locale.
“România este o destinație favorită pentru fondurile sud-africane. (...) Ceea ce caută nu este ușor de găsit, ei nu vor să intre prin tranzacții mici în România. Dacă fac o mișcare la o distanță atât de mare, vor să facă o tranzacție semnificativă”, a explicat Andrei Băcaru, director asociat în cadrul departamentului de investiții al JLL România, în cadrul conferinței organizată cu ocazia aniversării a 10 de activitatea a companiei JLL pe piața românească, scrie News.ro.
Potrivit JLL, pentru investitorii din Africa de Sud, Româna este o piață tentantă, în timp ce grupurile vest-europene văd mai degrabă mult risc.
Reprezentanții JLL au anunțat că în perioada 2007-2017 în România au fost construiți peste 5 milioane de metri pătrați de proiecte imobiliare comerciale (birouri, spații industriale și spații de retail).
În București în perioada analizată au fost construite circa 150 de clădiri de birouri cu mai mult de 1,7 milioane mp, suficiente pentru a găzdui circa 200.000 de angajați.
Creșterea numărului de locuri de muncă, coroborată cu majorarea veniturlor populației, a determinat dezvoltarea pieței de retail de la 900.000 mp în 2007 la peste 3 milioane de mp în 2017, arată datele JLL.
Expansiunea retailerilor a crescut și cererea pe piata logistică, astfel că dezvoltatorii au construit depozite de 2,5 milioane de mp, în condițiile în care, în 2007, stocul era de doar 750.000 mp.