Comisia Europeană propune cadrul legal pentru un euro digital

Comisia Europeană propune cadrul legal pentru un euro digital
scris 28 iun 2023

Comisia Europeană a propus stabilirea unui cadru legal pentru o eventuală monedă euro digitală ce ar putea fi emisă de Banca Centrală Europeană (BCE), ca mijloc de plată suplimentar.

Executivul UE a prezentat două propuneri “pentru a se asigura că cetățenii și întreprinderile pot continua să acceseze și să plătească cu bancnote și monede euro în întreaga zonă euro și pentru a stabili un cadru pentru o posibilă nouă formă digitală a monedei euro, pe care Banca Centrală Europeană o poate emite în viitor, ca o completare a numerarului”.

Urmărește-ne și pe Google News

Prima propunere legislativă vizează cursul legal al numerarului în euro, "pentru a proteja rolul numerarului, pentru a se asigura că acesta este acceptat pe scară largă ca mijloc de plată și rămâne ușor accesibil pentru persoanele și întreprinderile din întreaga zonă euro".

DECIZIE Ziua de amendă penală aplicată firmelor nu va mai fi calculată în funcție de ”cifra de afaceri”. Noii indicatori de calcul CITEȘTE ȘI DECIZIE Ziua de amendă penală aplicată firmelor nu va mai fi calculată în funcție de ”cifra de afaceri”. Noii indicatori de calcul

Cea de a doua propunere legislativă stabilește cadrul juridic pentru un eventual euro digital, în completarea bancnotelor și monedelor euro. "Aceasta ar garanta că oamenii și întreprinderile au o opțiune suplimentară - pe lângă opțiunile private actuale - care le-ar permite să plătească în mod digital cu o formă de bani publici larg acceptată, ieftină, sigură și rezistentă în zona euro (în completarea soluțiilor private existente în prezent)".

În timp ce propunerea de astăzi - odată adoptată de Parlamentul European și de Consiliu - ar stabili cadrul juridic pentru euro digital, Banca Centrală Europeană va fi cea care va decide în cele din urmă dacă și când va emite euro digital.

“Propunerea de astăzi stabilește cadrul juridic și elementele esențiale ale monedei euro digitale, care ar permite - odată adoptată de Parlamentul European și de Consiliu - Băncii Centrale Europene să introducă în cele din urmă un euro digital care să fie utilizat și disponibil pe scară largă. BCE va fi cea care va decide dacă și când va emite euro digital. Acest proiect va necesita o activitate tehnică suplimentară semnificativă din partea BCE”, potrivit Comisiei.

Pachetul în detaliu

Valoarea legală a bancnotelor și monedelor euro

Numerarul în euro este „monedă legală” în zona euro. Această propunere urmărește să stabilească în legislație ceea ce înseamnă acest lucru de fapt, cu accent pe două puncte-cheie: acceptarea și accesul. Deși acceptarea numerarului este, în medie, ridicată în zona euro, au apărut probleme în unele state membre și sectoare. Între timp, unele persoane întâmpină dificultăți în accesarea numerarului, de exemplu ca urmare a închiderii bancomatelor și sucursalelor băncilor.

Propunerea de astăzi urmărește să protejeze acceptarea continuă și pe scară largă a numerarului în întreaga zonă euro și va asigura, de asemenea, că oamenii au acces suficient la numerar pentru a putea plăti în numerar dacă doresc acest lucru.

CONFIRMARE Deficit bugetar de 37 miliarde de lei la cinci luni, după ce doar în luna mai veniturile au fost sub cheltuieli cu aproape 10 miliarde de lei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Deficit bugetar de 37 miliarde de lei la cinci luni, după ce doar în luna mai veniturile au fost sub cheltuieli cu aproape 10 miliarde de lei

Statele membre vor trebui să asigure acceptarea pe scară largă a plăților în numerar, precum și accesul suficient și efectiv la numerar. Acestea vor trebui să monitorizeze și să raporteze situația și să ia măsuri pentru a rezolva orice probleme identificate. Comisia ar putea interveni pentru a specifica măsuri dacă este necesar.

Propunerea va asigura că toată lumea din zona euro are libertatea de a-și alege metoda de plată preferată și are acces la serviciile de bază în numerar. Aceasta va asigura incluziunea financiară a grupurilor vulnerabile, care tind să se bazeze mai mult pe plăți în numerar, cum ar fi persoanele în vârstă.

Euro digital

Pentru a se adapta la creșterea digitalizării economiei, BCE – la fel ca multe alte bănci centrale din lume – investighează posibilitatea introducerii unui euro digital, ca o completare a numerarului. Euro digital ar oferi consumatorilor o soluție alternativă de plată la nivel european, pe lângă opțiunile care există astăzi. Aceasta înseamnă mai multe opțiuni pentru consumatori și un rol internațional mai puternic pentru moneda euro.

Asemenea numerarului de astăzi, euro digital ar fi disponibil alături de mijloacele private de plată naționale și internaționale existente, cum ar fi cardurile sau aplicațiile. Ar funcționa ca un portofel digital. Oamenii și întreprinderile ar putea plăti cu euro digital oricând și oriunde în zona euro.

În mod semnificativ, euro digital ar fi disponibil pentru plăți atât online, cât și offline, adică plățile ar putea fi efectuate de la dispozitiv la dispozitiv fără conexiune la internet, dintr-o zonă îndepărtată sau dintr-o parcare subterană.

În timp ce tranzacțiile online ar oferi același nivel de confidențialitate a datelor ca și mijloacele digitale de plată existente, plățile offline ar asigura un grad ridicat de confidențialitate și protecție a datelor pentru utilizatori: ar permite utilizatorilor să efectueze plăți digitale în timp ce dezvăluie mai puține date personale decât o fac în prezent atunci când efectuează plăți cu cardul la fel ca atunci când plătesc cu numerar și la fel ca atunci când scot numerar de la un bancomat. Nimeni nu ar putea să vadă pentru ce plătesc oamenii atunci când folosesc euro digital offline.

Alpha Bank obține suspendarea ordinului ANPC privind recalcularea ratelor la credite, a treia decizie a instanțelor după cele admise Băncii Transilvania și BRD CITEȘTE ȘI Alpha Bank obține suspendarea ordinului ANPC privind recalcularea ratelor la credite, a treia decizie a instanțelor după cele admise Băncii Transilvania și BRD

Băncile și alți prestatori de servicii de plată din întreaga UE ar distribui euro digital către cetățeni și întreprinderi. Serviciile de bază în euro digital vor fi furnizate gratuit persoanelor fizice. Pentru a promova incluziunea financiară, persoanele care nu au un cont bancar ar putea deschide și deține un cont la un oficiu poștal sau la o altă entitate publică, cum ar fi o autoritate locală. De asemenea, ar fi ușor de utilizat, inclusiv de către persoanele cu dizabilități.

Comercianții din întreaga zonă euro vor fi obligați să accepte euro digital, cu excepția comercianților foarte mici, care aleg să nu accepte plățile digitale (deoarece costul de creare a unei noi infrastructuri pentru a accepta plăți în euro digital ar fi disproporționat).

De asemenea, euro digital ar putea constitui o bază solidă pentru continuarea inovării, permițând băncilor să ofere soluții inovatoare clienților lor, de exemplu.

Disponibilitatea și utilizarea pe scară largă a banilor digitali emiși de banca centrală ar fi, de asemenea, importante pentru suveranitatea monetară a UE - în special dacă alte bănci centrale din întreaga lume încep să dezvolte monede digitale. De asemenea, este important în contextul dezvoltării pieței criptomonedelor.

Propunerile urmează să fie dezbătute de Parlamentul European și de Consiliu în vederea eventualei adoptări.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
euro digital
comisia europeana
banca centrala europeana
bce
mijloc de plata legal
plati digitale
plati numerar