După aprobarea fondurilor de investiții ETF pe Bitcoin, halving-ul sau „înjumătățirea” este următorul eveniment major cu posibile efecte asupra prețului celei mai valoroase criptomonede, pe care investitorii crypto îl așteaptă în luna aprilie 2024.
Astăzi, vineri, 19 aprilie 2024, este data estimată la care ar urma să se producă Bitcoin Halving, iar cei de la Coindesk au pornit pe site și o numărătoare inversă, deși nu se poate ști cu exactitate momentul mult așteptat de către cei care dețin sau tranzacționează criptomonede. De menționat că precedenta „Înjumătățire” a avut loc pe data de 11 mai 2020, scrie StartUp Cafe.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În linii mari, Bitcoin Halving reprezintă înjumătățirea recompensei pentru “minarea” (sau mineritul, într-o traducere mai exactă a termenului englezesc mining) cu succes a unui bloc de bitcoin, după cum explică, Bogdan Maioreanu, analist eToro.
„Practic, se reduce oferta de noi bitcoin - iar acest lucru ar trebui să ducă, probabil, la prețuri mai mari, conform principiului penuriei. Dat fiind că mai puțini bitcoin sunt minați, criptoactivul devine o marfă mai rară” - mai explică Maioreanu.
Dar ce este această "înjumătățire" și de ce se întâmplă? Tot Bogdan Maioreanu explică:
„Înjumătățirea este un proces care este încorporat în codul Bitcoin. În plus, numărul de bitcoin care poate exista vreodată este finit, limitat la 21 de milioane. Până în prezent, au fost creati aproximativ 19 milioane de bitcoin. Și de fiecare dată când 210.000 de asa-numite “blocuri” sau structuri de date sunt rezolvate, are loc o înjumătățire a recompensei acordată minerilor”.
Analistul eToro a enumerat halving-urile BTC:
Începând cu data de 3 ianuarie 2009, procesul de minerit a eliberat inițial 50 BTC pe fiecare bloc ca recompensă, până la un total de 10,5 milioane de bitcoin sau 50% din total. Apoi, la 28 noiembrie 2012 a avut loc prima înjumătățire, care a redus recompensa la 25 de bitcoin pe bloc, până la 5,25 milioane de bitcoin.
A doua înjumătățire a avut loc în 2016.
A treia, în 2020.
„Acum o așteptăm pe cea de-a patra, care se preconizează că va avea loc undeva în jurul datei de 19 sau 20 aprilie. Această dată poate varia, deoarece momentul exact în care va fi rezolvat blocul cu numărul 210.000 este dificil de estimat cu precizie. Înjumătățirea mărește efectiv timpul necesar pentru a atinge acea limită de 21 de milioane - și tinde, de asemenea, să crească valoarea bitcoin. Un bitcoin este alcătuit din 100 de milioane de subunități, numite în mod obișnuit "satoshi". Recompensa finală va fi de 1 satoshi pe bloc și va veni după ce vor avea loc 32 de evenimente de halving” - spune el.
Cum s-a schimbat prețul BTC la Bitcoin Halving
Până în prezent, înjumătățirea a oferit un scenariu optimist pentru investitorii în criptoactive, ca urmare a restrângerii ofertei, consideră analistul.
În 2020, când a avut loc precedentul "halving", prețul a urcat de la un minim de 6740 de dolari cu o lună înainte de înjumătățire la un maxim de 9900 de dolari în săptămâna în care a avut loc evenimentul în sine.
Prețul a continuat să crească pe parcursul anului următor pentru a ajunge la un vârf de peste 64600 de dolari la începutul lunii aprilie 2021. În ciuda corecțiilor ulterioare, prețurile nu au ajuns niciodată la o valoare mai mică decât înainte de înjumătățire. Un comportament similar a avut loc și în jurul evenimentelor de halving anterioare din 2012 și 2016.
Totuși, nici Bogdan Maioreanu nu se hazardează cu predicții în privința evoluției prețului bitcoin:
„Vom vedea dacă istoria se repetă sau vom asista la un comportament diferit de această dată. Însă, având în vedere presiunea pe care ETF-urile Bitcoin, recent aprobate, o exercită asupra pieței, facilitând accesul la investiții pentru noi categorii de cumpărători, s-ar putea să ne aflăm în continuare într-un scenariu clasic de comprimare a cererii și ofertei”.
George Rotariu, cofondator și CEO al platformei Bitcoin România, invocă istoricul evenimentelor de halving. „Halvingul este un eveniment care mărește atenția pieței către tehnologia Blockchain. Istoric, în perioada de după halving, prețul Bitcoin creste spectaculos”, a spus el.
În schimb, colosul bancar american JP Morgan estimează că prețul BTC probabil va scădea după înjumătățirea recompensei pentru „minerii” care generează bitcoin. „Prețul bitcoin (BTC) este probabil să slăbească după înjumătățirea recompensei, un eveniment care are loc o dată la patru ani, ce încetinește rata de creștere a ofertei de bitcoin și care pare să aibă loc în jurul valorii de 19-20 aprilie”, estimează analiștii JPMorgan într-un raport de cercetare citat de Coindesk.
Vârful istoric de preț al Bitcoin, atins în martie 2024, la două luni după aprobarea ETF-urilor spot
În anul 2024, Bitcoin a atins cel mai mare preț istoric, de 73.750 de dolari și 7 cenți, pe data de 14 martie. De atunci, criptomoneda a pierdut mai mult de 10.000 de dolari, ajungând să se tranzacționeze în jurul prețului de 62.500 de dolari, joi, 18 aprilie 2024 (scădere cu circa 14%), conform datelor de pe Coinmarketcap.
Vârful de preț istoric din lun martie 2024 este pus în principal pe seama aprobării fondurilor de investiții ETF spot pe Bitcoin, de către Comisia americană de spuraveghere a pieței de capital (SEC), din 11 ianuarie 2024.
Eugen Rădulescu, un consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a comentat recent, pe blogul Opinii BNR, că „maeștrii păpușari care au manevrat toată afacerea (...) au reușit să obțină din partea US Securities and Exchange Commission (SEC) aprobarea ca un număr de ETF-uri (US-listed exchange-traded funds) să urmărească bitcoin”.
CITEȘTE ȘI VIDEO Zuckerberg lansează un nou instrument pentru a concura cu ceilalți giganți din domeniul tehnologiei„A urmat o adevărată frenezie pe piață (care pornise înainte de decizia curții de apel, în anticiparea rezultatului favorabil), astfel că prețul btc a urcat la peste 70.000 dolari, depășind astfel vârful din noiembrie 2021. Multe interese, foarte mulți bani în joc, decizia justiției anticipată de piață fiind exact ce își doreau toate părțile la acest joc, cu anvergură mondială. Iar aici se adăugă, evident, cele două ingrediente care au făcut posibilă de la bun început această avalanșă: speranța că se poate obține bogăție din nimic și lăcomia omenească” - a mai scris consilierul BNR.
Evoluția bitcoin nu îi privește doar pe cei care au BTC, ci și pe cei care și-au plsat banii în alte criptomonede. Se poate constata că de regulă liderul crypto dă tonul în piață, iar creșterea sau scăderea bitcoin a antrenat evoluții asemănătoare și la ethereum, de exemplu.
Joi, 18 aprilie, ETH a scăzut sub 3.000 de dolari, la un moment dat, după ce pe 12 martie sărise de 4.000 de dolari.
Criptomoneda românilor de la MultiversX (fostul Elrond) ajunsese la 75 de dolari pe data de 15 martie 2024, pentru ca joi, 18 aprilie, să scadă sub 40 de dolari.