Revenirea acțiunilor Deutsche Bank, de la minimele record înregistrate în ultimele zile, și creșterea cotațiilor petrolului s-au reflectat într-o ședință “verde” pentru majoritatea burselor europene astăzi. Indicele Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 0,7%, câștiguri similare fiind consemnate la nivelul indicilor principali ai burselor de la Londra, Frankfurt și Paris.
Titlurile Deutsche Bank au avansat cu 2,2%, până la prețul de 10,88 de euro, după ce ieri au coborât la un minim istoric de 10,20 euro. Creșterea a fost alimentată de anunțul privind vânzarea diviziei de asigurări de viață a celei mai mari bănci germane, Abbey Life, în schimbul căreia Deutsche Bank va încasa aproape 1,1 miliarde de euro.
În același timp, investitorii au fost influențați și de informațiile apărute în presa germană potrivit cărora Berlinul ar elabora un plan de rezervă pentru salvarea băncii în cazul în care aceasta va avea probleme să atragă capital pe cont propriu pentru rezolvarea litigiilor, informați dezmințite ulterior de guvernul german.
Indicele sectorului bancar, Stoxx Europe 600 Banks, a crescut cu 0,6%, ajutat și de aprecierea acțiunilor Commerzbank (+1,4%), Banco Santander (+1,3%), Royal Bank of Scotland (1%) și BNP Paribas (+1%), notează MarketWatch.
CITEȘTE ȘI Efect de contagiune de la Deutsche Bank: NordLB, Lufthansa și Korean Air își anulează emisiunile de obligațiuniÎn sectorul petrolier, acțiunile Total au avansat cu 0,5%, cele ale BP cu 1%, iar cele ale Repsol cu 1%. Cotațiile petrolului au revenit pe creștere, după ce marți au scăzut cu peste 3%, în urma datelor peste estimări privind evoluția stocurilor din SUA.
Potrivit unui raport al Administrației pentru Informații în domeniul Energiei (EIA), stocurile de țiței din SUA au scăzut pentru a opta săptămână consecutiv, până la 502,7 milioane de barili. Stocurile companiilor americane s-au redus cu 1,9 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 23 septembrie, contrar estimărilor analiștilor, care indicau o creștere de 3,2 milioane de barili.
În jurul orei 19:55, petrolul Brent se tranzacționa la 47,79 dolari/baril, în urcare cu 2,7% față de referință, în timp ce petrolul WTI creștea cu 2,3%, la 45,30 dolari/baril.