Banca Națională a României (BNR) a aprobat numirea lui François Bloch în funcția de director general al BRD a doua bancă din România din punct de vedere al valorii activelor, controlată de grupul francez Société Générale, potrivit unui comunicat publicat joi de Bursa de Valori București (BVB). Numirea a fost aprobată abia acum, deși francezul urma să preia funcția de la 1 noiembrie.
În august, grupul francez Société Générale, acționarul majoritar al BRD, a anunțat schimbarea directorului general al filialei din România, Philippe Lhotte, începând din 1 noiembrie, viitorul manager fiind François Bloch, scrie News.ro.
Decizia schimbării managerului a fost luată într-o ședință a consiliului de administrație al băncii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În reuniunea din 2 august 2016, consiliul de administrație al BRD-Groupe Société Générale SA l-a desemnat pe François Bloch drept succesorul lui Philippe Lhotte în funcția de director general, începând cu data de 1 noiembrie 2016. Numirea este sub condiția obținerii aprobării Băncii Naționale a României", a precizat BRD.
Lhotte este director general și membru în consiliul de administrație al BRD din 31 octombrie 2012. În aprilie, acționarii BRD i-au reînnoit mandatul de administrator lui Philippe Lhotte, care expira în septembrie, pentru patru ani, până la 13 septembrie 2020. Însă mandatul de director general nu a fost reînnoit.
Bloch, propus de grupul Société Générale pentru a prelua funcția de director general al BRD din noiembrie, a fost interogat de autoritățile ruse în 2013, în cadrul unei anchete legate de Vladimir Golubkov, fostul președinte al Rosbank, filiala rusească a grupului francez, acuzat de corupție, potrivit unui articol publicat în iulie 2013 de agenția rusească Sputnik, controlată de guvernul rus, care citează publicația Izvestia.
Potrivit Sputnik, Bloch a fost unul dintre cei zece manageri de top din cadrul Rosbank interogați de comisia rusească de anchetă.
François Bloch este vicepreședinte al Rosbank responsabil pentru finanțe, management al riscului, resurse umane și control, potrivit datelor publicate pe site-ul băncii rusești.
Potrivit relatării agenției rusești, acuzată de mulți observatori din Occident că este un instrument de propagandă al regimului lui Vladimir Putin, Bloch a dat declarații extinse anchetatorilor ruși.
Astfel, Bloch "a declarat că Golubkov nu putea lua nicio decizie fără colegul său - vicepreședintele băncii Juan Carlos Albizzati, nici fără autorizația conducerii băncii-mamă - Groupe Société Générale", a scris Sputnik.
Golubkov a fost reținut de autoritățile ruse în mai 2013 pentru acuzații de corupție, în condițiile în care Société Générale se numără printre puținele bănci străine care au continuat să opereze pe o piața bancară dominată de grupurile controlate de statul rus, potrivit Reuters.
Mai exact, anchetatorii susțineau că Golubkov a luat mită în jur de 160.000 de dolari și că ar fi cerut o sumă de 1,5 milioane de dolari de la un om de afaceri pentru a aproba un împrumut. La puțin timp după demararea anchetei, grupul francez l-a concediat pe Golubkov.
Publicația rusă Izvestia, care a stat la originea știrii din Sputnik, a relatat, citând surse din cadrul anchetei, că Bloch a fost prudent în declarații, dar ar fi dezvăluit o informație importantă comisiei de anchetă.
Astfel, François Bloch, care era membru în comisia de creanțe din cadrul Rosbank, le-a spus anchetatorilor că nu își mai amintește dacă a participat la ședința în care s-a luart decizia prin care s-a prelungit cu cinci ani durata limitei de risc pentru grupul Ecooffice, al cărui director a făcut ulterior plângere la autorități.
Bloch a susținut, însă, în fața anchetatorilor că Golubkov nu putea lua astfel de decizii singur, fără acordul conducerii băncii-mamă din Franța, potrivit Sputnik.