Austria este plătită pentru a primi săptămânal gunoi din Roma, care este folosit ca sursă pentru energia furnizată populației, relatează Bloomberg.
EVN, a doua mare companie de utilități din Austria, va importa anul viitor 70.000 de tone de gunoi din Roma, deșeurile urmând să fie utilizate pentru generarea a peste 550.000 de megawați oră de energie la o centrală de lângă Viena, a declarat Stefan Zach, purtător de cuvânt al companiei
”Este o afacere bună pentru EVN”, a declarat Zach, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
EVN câștigă bani din vânzarea de electricitate, energie termică și gaze obținute din deșeuri, în timp ce Roma plătește 139,81 de euro tona pentru transportul și preluarea acestora de către EVN, potrivit datelor italiene și austriece citate de companie.
Afacerile de transformare a deșeurilor în energie dintre Austria și Italia sunt un exemplu al așa-numitei economii circulare din Uniunea Europeană.
Autoritățile din statele membre au instituit taxe și reglementări pentru a valorifica deșeurile. Reglementările obligă primăriile să reducă cantitatea de deșeuri depozitate la gropile de gunoi. În plus, lucrează la încurajarea reciclării și a obținerii de energie din deșeuri.
”Putem prelua gunoiul în acest an pentru că avem capacitate în exces”, a spus Zach.
CITEȘTE ȘI Posibil nou lider pe piața gazelor industriale: Linde și Praxair, prezente și în România, au semnat un acord neangajant de fuziune într-un holding de 65 miliarde dolariItalia transferă săptămânal deșeuri în Austria, prin intermediul a două trenuri care sosesc la o centrală de prelucrare din Zwentendorf-Duernrohr, aflată la 60 de kilometri vest de Viena.
EVN a construit unitatea în 2004, lângă o centrală veche pe cărbune, și i-a dublat capacitatea la 500.000 de tone de gunoi în 2010. Atunci când funcționează la capacitate maximă, unitatea permite reducerea necesarului anual de cărbune cu 100.000 de tone.
Pentru că italienii reciclează mai puțin decât austriecii, iar aceștia folosesc în mai mare măsură gunoiul pentru energie, cele două țări sunt parteneri ideali de afaceri, potrivit reglementărilor UE, a arătat Aleksandra Rybczynska, analist la Bloomberg New Energy Finance.
”Țări ca Austria au rate ridicate de reciclare, ceea ce înseamnă că nu îi rămâne prea mult gunoi pentru producerea energiei. Austriecii au construit capacități prea mari pentru transformarea deșeurilor în energie, nu au prevăzut tendința crescătoare a reciclării”, a spus Rybczynsk.
Pentru italieni, aranjamentul funcționează pentru că este mai ieftin să plătească Austriei preluarea gunoiului decât să îl depoziteze la gropile de gunoi.
Potrivit datelor Eurostat, pe primele locuri la reciclarea deșeurilor în UE se află Germania, Austria și Belgia, în timp ce Italia se află pe piziția a 10-a. În coada clasamentului România, Malta și Slovacia.