Bitcoin s-a apreciat astăzi cu peste 1.400 de dolari și a depășit pragul de 11.000 de dolari pentru prima dată de la lansare, investitorii nefiind influențați de avertizările repetate cu privire la riscurile la care se expun, pe fondul volatilității monedei digitale.
Bitcoin este un activ, nu o monedă; bula se va sparge și va fi mai rău ca la criza lalelor; ar trebui interzis prin lege – sunt doar câteva dintre zecile de atenționări din partea unor reputați economiști și bancheri, atenționări care trec pe lângă urechile investitorilor.
Populara monedă virtuală, lansată în 2009 de misteriosul Satoshi Nakamoto (pseudonim care ascunde inventatorul, sau inventatorii, bitcoin) s-a apreciat cu peste 1.000% de la începutul anului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O evoluție deloc lină, în condițiile în care, pe parcursul ultimelor 12 luni, valoarea bitcoin a consemnat fluctuații adânci, coborând chiar până aproape de 700 dolari. Nu mai departe de începutul lunii, bitcoin a pierdut aproape o treime din valoare, până la 5.500 dolari, după suspendarea așa-numitei bifurcări SegWit2x, operațiune care ar fi mărit dimensiunea blocurilor și ar fi creat o nouă versiune de bitcoin.
Criptomoneda a recuperat rapid pierderile, iar astăzi a trecut, în premieră, de pragurile psihologice de 10.000, respectiv 11.000 dolari. În jurul orei 16:30, bitcoin se tranzacționa la 11.238 dolari, după ce anterior a atins un maxim intraday de 11.377 dolari, potrivit datelor CoinDesk.
Marți, moneda digitală a închis la 9.946 dolari.
Investitorii nu s-au lăsat influențați de avertismentul șefului celei mai mari bănci americane, Jamie Dimon, care a comparat ascensiunea rapidă a bitcoin cu criza lalelelor din Olanda și a prezis că investitorii care pariază pe aprecierea continuă a monedei virtuale vor avea o soartă similară comercianților de bulbi din secolul XVII.
Nici de opinia economistului Joseph Stiglitz, laureat Nobel în 2001, potrivit căruia bitcoin “ar trebui interzis prin lege”, și nici de atenționările venite de la bancherii centrali din Europa, inclusiv de la BNR.
Într-un interviu acordat Bloomberg miercuri, Stiglitz a declarat că bitcoin are succes doar grație faptului că nu este reglementat.
“Nu are nicio funcție utilă în societate”, a spus Stiglitz. “Este o bulă care va oferi multe momente palpitante pentru multă lume, pe măsură ce crește și pe urmă scade”.
CITEȘTE ȘI Cel mai mare operator pe piețele de derivate financiare se pregătește să lanseze contracte futures pentru bitcoinUn moment palpitant printre fanii bitcoin a avut loc chiar zilele acestea, după ce un fost stagiar la SpaceX a scris pe blog că șeful SpaceX și Tesla, miliardarul american Elon Musk, ar fi de fapt Satoshi Nakamoto.
Sahil Gupta, fost stagiar la SpaceX în 2015, spune că Musk “probabil” a inventat bitcoin, argumentând că antreprenorul și inventatorul american, pe care îl compară cu Benjamin Franklin, deține suficiente cunoștiințe de economie, criptografie și CC++, limbajul de programare folosit la crearea monedei digitale.
“A introdus inovații repetate în multe domenii, după ce a citit cărți despre un anumit subiect și a aplicat cunoștiințele acumulate. Așa a construit rachete, a inventat Hyperloop și e posibil să fi inventat bitcoin”, a spus Gupta.
Musk a negat că ar fi “tatăl” bitcoin și a admis că nu știe ce a făcut cu cele câteva unități unități bitcoin primite la un moment dat cadou de la un prieten.
“Nu e adevărat”, a spus Musk pe Twitter. “Un prieten mi-a trimis câteva unități bitcoin acum câțiva ani, dar nu mai știu unde sunt”.