Pe 31 octombrie se împlinesc 10 ani de la lansarea bitcoin și a tehnologiei blockchain aflate la baza celei mai populare monede virtuale, care a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în 2017, când s-a tranzacționat la prețuri record.
Istoria bitcoin și a sistemului descentralizat de plată electronică asociat a început cu un email trimis de Satoshi Nakamoto, pseudonim care ascunde numele creatorului (creatorilor) sistemului.
“Am lucrat la un nou sistem de numerar electronic, complet peer-to-peer, fără o terță parte de încredere”, și-a început Nakamoto prezentarea sistemului pe forumul Cryptography în urmă cu 10 ani.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre principalele atuuri evidențiate de Nakamoto se numără evitarea dublei cheltuieli în cazul tranzacțiilor, printr-o rețea peer-to-peer, absența monetăriei sau a altor emitenți centrali și păstrarea anonimității participanților, un factor care s-a dovedit decisiv în popularizarea sistemului.
Cartea Albă a Bitcoin a fost primită cu entuziasm de activiștii utilizării criptografiei în domeniul plăților, însă nu au lipsit vocile sceptice, care au arătat că sistemul nu este suficient de scalabil, potrivit MarketWatch.
De la lansarea Cărții Albe și până la crearea primului lanț de blocuri (blockchain – registru public distribuit al tranzacțiilor), prin care au fost minate primele 50 de monede bitcoin, au trecut câteva luni, iar prima tranzacție oficială a avut loc abia în 2010.
Bitcoin Pizza Day
Pe 22 mai 2010, Laszlo Hanyecz, un programator din Jacksonville, a cumpărat două pizze cu 10.000 bitcoin (25 de dolari la valoarea de atunci a bitcoin, sau 62,9 milioane de dolari la cotațiile actuale). “Intermediarul” tranzacției a fost un adolescent pe nume Jeremy Sturdivant, care a comandat pizzele și le-a trimis apoi lui Hanyecz.
Tranzacția este sărbătorită în fiecare an de fanii mondelor virtuale sub numele de Bitcoin Pizza Day.
Între timp, bitcoin a fost acceptat la plată de companii în întreaga lume, iar ecosistemul criptomonedelor numără în prezent peste 2.000 de monede active, cu o capitalizare totală de 203,5 miliarde de dolari, potrivit datelor coinmarketcap.com.
Bitcoin contribuie cu peste jumătate la valoarea totală de piață a criptomonedelor aflate în circulație, având o capitalizare de 110 miliarde de dolari.
CITEȘTE ȘI VIDEO Banca centrală din Polonia finanțează clipuri de propagandă împotriva monedelor virtualeDe la un preț de sub 0,30 dolari în mai 2010, cea mai cunoscută monedă virtuală a urcat la un maxim istoric de aproape 20.000 de dolari în decembrie 2017. Prețul bitcoin s-a depreciat însă puternic în prima parte a acestui an, cu circa 60%, în prezent moneda fiind tranzacționată în jurul a 6.300 de dolari pe unitate.
Volatilitatea ridicată a criptomonedei și lipsa unui cadru de reglementare au atras nenumărate critici în ultimii ani din partea unor economiști și bancheri renumiți, însă apărătorii acesteia sunt de părere că bitcoin și blockchain reprezintă viitorul în domeniul plăților digitale și nu numai.
Potrivit investitorului american Timothy Draper, fondatorul firmei de venture capital Draper Associates, bitcoin are potențialul să devină cea mai importantă și mai tranzacționată monedă din lume și “nu va trece mult timp” până când bitcoin va eclipsa dolarul drept cea mai populară valută.