Furturile de criptomonede s-au apropiat, în primele 9 luni ale anului, de pragul de 1 miliard de dolari, fiind cu circa 250% peste nivelul din 2017, potrivit unui raport publicat de firma de securitate cibernetică CipherTrace.
Potrivit datelor din raportul citat, la finele lunii trecute, hackerii furaseră 927 de milioane de dolari de pe platformele pentru tranzacții cu criptomonede. Spre comparație, în 2017, furturile de criptomonede au însumat 266 de milioane de dolari.
Creșterea spectaculoasă a popularității bitcoin și apariția a peste 1.600 de alte monede vituale au creat noi posibilități de fraudă pentru hackeri, în condițiile în care autoritățile se luptă să țină pasul cu avansul tehnologiei.
CITEȘTE ȘI LinkedIn a cumpărat, cu 400 de milioane de dolari, un startup care ajută companiile să afle cât de fericiți sunt angajații. Cea mai mare achiziție de la preluarea de către MicrosoftÎn iunie, platforma sud-coreeană Bithumb, printre cele mai mari din Asia, a anunțat că a fost victima hackerilor, care au furat monede virtuale de 35 miliarde woni (circa 30 milioane dolari). În aceeași lună, platforma Coinrail, de asemenea din Coreea de Sud, a dezvăluit furtul unor monede virtuale în valoare de circa 40 milioane de dolari, anunț care a provocat deprecierea bitcoin cu peste 10%.
În plus, datele din raportul CipherTrace estimează că, în țările unde reglementările împotriva spălării de bani nu sunt suficient de puternice, casele de schimb pentru criptomonede au fost folosite pentru spălarea a circa 2,5 miliarde de dolari.
"Autoritățile de reglementare sunt încă cu câțiva ani în urmă, deoarce sunt doar câteva țări care au aplicat, într-adevăr, legi solide împotriva spălării de bani", a declarat Dave Jevans, CEO CipherTrace, pentru Reuters.
Estimarea privin spălarea de bani a fost realizată analizând date despre tranzacțiile a 20 de platforme de tranzacționare de Top, însă firma de securitate cibernetică nu a făcut publice numele caselor virtual de schimb.