Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că pandemia de coronavirus va avea un efect negativ asupra tuturor celor aproape 40 de economii în care investește, însă recuperarea post-coronacriză va fi puternică, potrivit economiștilor băncii.
Impactul “actual și temut” al coronavirusului se reflectă simultan asupra ofertei și a cererii, arată BERD.
“Costurile economice finale vor depinde atât de durata pandemiei, cât și de măsurile luate de autoritățile naționale și de guvernele din principalele piețe de export”, notează banca.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC ING: Economia României va scădea în 2020. Trimestrul 2 va fi "îngrozitor"Proiecțiile actualizate pentru fiecare țară vor fi publicate la finele lunii.
BERD, unul dintre cei mai mari investitori instituționali din România, cu investiții agregate de peste 8,6 miliarde de euro până în prezent, a aprobat, recent, un pachet de măsuri în valoare de 1 miliard de euro pentru a ajuta companiile din cele 38 de țări unde operează să atenueze impactul economic al pandemiei de coronavirus (Covid-19). Măsurile includ furnizarea de lichidități de urgență, capital circulant și finanțarea comerțului clienților săi afectați de criză.
Economiștii BERD notează că pandemia afectează economiile direct, pe fondul măsurilor de sănătate publică implementate pentru a combate virusul, dar și indirect, prin prisma precauților luate de populație.
“Eforturile în vederea limitării extinderii infecțiilor vor duce la scăderea consumului de servicii (…) De asemenea, acestea vor afecta negativ consumul de bunuri al gospodăriilor. În plus, gospodăriile pot amâna unele cheltuieli din cauza incertitudinilor create de pandemie. Pe măsură ce scade cererea, multe firme, în special IMM-uri, pot experimenta o scădere bruscă a veniturilor, ceea ce le va afecta lichiditățile. Firmele supraîndatorate vor suferi de pe urma constrângerilor și mai mari de lichiditate, crescând riscul de faliment”, arată banca.
Într-un scenariu mai pesimist, în care pandemia continuă pe o perioadă mai lungă, BERD estimează că unele companii vor apela la concedieri. Printre efectele indirecte asupra economiilor se numără întreruperea lanțurilor de aprovizionare, încetinirea cererii la export, ieftinirea petrolului și a altor mărfuri și scăderi mari la nivel regional în sectorul turismului.
“Fluxul de remitențe către unele state BERD ar putea scădea semnificativ, dacă emigranții își pierd locurile de muncă sau nu pot călători”, potrivit băncii.