Lira sterlină s-a depreciat față de dolar la cel mai redus nivel din ultimii peste 30 de ani miercuri, pe fondul șocului cauzat de răspândirea rapidă a coronavirusului. Acțiunile, obligațiunile guvernamentale și petrolul sunt în scădere puternică, în contextul unor vânzări generalizate pe toate categoriile de active, semn că investitorii și companiile încearcă să strângă rapid numerar, pentru a face față problemelor economice cauzate de pandemie.
Investitorii au dubii legate de răspunsul guvernului britanic la criza provocată de coronavirus, în contrast cu măsuri de carantină imediate luate de alte state din Europa, scrie Bloomberg. Lira se depreciază și în replică la creșterea cererii globale pentru dolarul american.
“O combinație între cererea pentru dolar ca activ de refugiu, vânzările generalizate și lichidarea pozițiilor long constituite pe fondul alegerilor afectează negativ lira”, spune analistul Neil Jones de la Mizuho Bank.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lira s-a depreciat cu peste 2% față de dolar, până la 1,1762 unități, cel mai redus nivel după anul 1985, când cele mai mari economii au semnat Acordul Plaza și au agreat să colaboreze pentru a deprecia valoarea dolarului în fața yenului și a mărcii germane, în vederea susținerii economiei SUA.
Randamentele obligațiunilor SUA au crescut miercuri, în contextul în care investitorii să vândă titlurile emise de Trezoreria americană și să strângă numerar. Prețul obligațiunilor se mișcă în direcția opusă randamentelor.
Traderii notează că investitorii vând atât obligațiuni, cât și acțiuni, o evoluție mai puțin întâlnit în piețe, care reflectă faptul că titlurile de stat nu le-au furnizat siguranța dorită în mai multe sesiuni de tranzacționare de la începutul crizei, potrivit MarketWatch.
Sentimentul negativ este alimentat și de temerile privind abilitatea guvernelor de a preveni o criză economică din cauza pandemiei de coronavirus, pe fondul măsurilor de stimulare insuficiente.
Principalii indici de la New York au deschis în scădere cu peste 5%, declin care s-a atenuat la circa 3,5% după prima jumătate de oră. În Europa, indicele pancontinental Stoxx Europe 600 consemna un declin apropiat, de 3,3%, cu scăderi de până la 5% pe bursele din Vest.
Cotațiile petrolului au coborât decisiv sub 30 dolari pe baril și au atins cele mai reduse valori din ultimii 17 ani. În jurul orei 16:30, barilul de Brent era în scădere cu 5,71%, la 27,11 dolari, în timp ce petrolul WTI se tranzacționa la 24,30 dolari/baril, cu 9,8% sub referință.