BCE va aproba cererile băncilor grecești de a relua plata dividendelor după o pauză de 16 ani

BCE va aproba cererile băncilor grecești de a relua plata dividendelor după o pauză de 16 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2024

Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să aprobe o solicitare formulată de băncile grecești, privind reluarea plății dividendelor după o pauză de 16 ani, o nouă dovadă a revenirii sectorului bancar elen, au dezvăluit miercuri pentru Reuters mai mulți bancheri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Sectorul bancar din Grecia revine la normalitate după trei runde de recapitalizare, care s-au terminat cu naționalizarea băncilor grecești în deceniul anterior, când țara a fost zguduită de o criză financiară care a izbucnit la sfârșitul lui 2009.

Banca Centrală a Ungariei și-a demonstrat independența cu avertismentul adresat OTP cu privire la Rusia, susține S&P CITEȘTE ȘI Banca Centrală a Ungariei și-a demonstrat independența cu avertismentul adresat OTP cu privire la Rusia, susține S&P

În ultimii ani, băncile grecești și-au redus ponderea creditelor neperformante până sub 6%, de la un vârf de 45% în 2016, și în paralel au redus participația statului. Totodată, băncile grecești au devenit profitabile și vor să distribuie dividende, de până la 30% din profiturile înregistrate în 2023, scrie Agerpres.

Mai mulți bancheri de top au declarat pentru Reuters că Banca Centrală Europeană va răspunde în mod pozitiv, în zilele următoare, la solicitările lor privind reluarea plății dividendelor.

"Nu ne așteptăm la niciun fel de obstacole cu privire la distribuirea dividendelor, ne așteptăm la undă verde de la BCE în următoarele zile", a precizat unul dintre bancheri sub protecția anonimatului.

Primele patru mari bănci grecești, Eurobank, National Bank, Piraeus Bank și Alpha Bank, au anunțat profituri cumulate de aproximativ 3,5 miliarde de euro în 2023, grație dobânzilor mari și creșterii economice solide. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banci