Aprecierea din trecut a euro va mai avea impact asupra inflației timp de câteva trimestre, dar efectul va fi mascat de puterea mai mare a firmelor de stabilire a prețurilor, potrivit unui articol publicat miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.
BCE a stimulat economia timp de mai mulți ani, pentru a relansa inflația, dar aprecierea din ultimul an a euro, care a fost parțial inversată în ultimele săptămâni, a susținut apelurile oficialilor băncii centrale de a înăspri politica monetară treptat, pentru a evita sufocarea creșterii și a inflației, scrie News.ro.
”Aprecierea euro de la jumătatea anului 2017 ar putea fi încă relevantă pentru următoarele trimestre. Această influență a cursului ar putea fi însă dificil de detectat, dacă va fi compensată de alți factori, între care puterea mai mare a firmelor de stabilire a prețurilor”, se arată în buletinul economic al BCE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Euro este cu 4% mai puternic în raport cu dolarul comparativ cu acum un an, dar s-a depreciat cu aproape 7% față de un vârf atins în primul trimestru.
Prețurile bunurilor industriale din afara sectorului energetic sunt cele mai sensibile la fluctuația cursului valutar, pentru că au o componentă ridicată a importurilor și doar marjele de distribuție și de retail separă prețurile acestora de prețurile de consum.
Cu toate acestea, inflația prețurilor la producători a rezistat la presiunea exercitată de aprecierea cursului valutar, pentru că aceste prețuri depind în mare parte de forța de muncă locală și de costuri altele decât cele pentru muncă.