UniCredit renunță la mai multe elemente din plângerea adresată CJUE

UniCredit renunță la mai multe elemente din plângerea adresată CJUE
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2024

UniCredit a anunțat că renunță la unele elemente din cererea adresată Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a analiza solicitarea Băncii Centrale Europene de reducere a expunerii la Rusia a băncii italiene, transmite Reuters.

Miercuri, UniCredit informase că BCE a fost de acord să-și clarifice solicitările privind Rusia care, susține banca italiană, ar putea reprezenta o încălcare a legislației rusești dacă ar fi respectate, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
România se împrumută din nou la Banca Mondială, acum cu 600 milioane euro CITEȘTE ȘI România se împrumută din nou la Banca Mondială, acum cu 600 milioane euro
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Clarificările primite de la BCE a determinat UniCredit să renunțe la unele elemente din cererea sa adresată CJUE, se arată într-o postare pe site-ul băncii italiene.

La 1 iulie, UniCredit SpA a cerut Curții de Justiție a Uniunii Europene să analizeze legalitatea anumitor elemente dintr-o decizie a Băncii Centrale Europene, care forțează banca italiană să își reducă prezența în Rusia.

BNR a controlat afacerea din București a Bank of China CITEȘTE ȘI BNR a controlat afacerea din București a Bank of China

Într-un comunicat de presă, UniCredit a informat că a solicitat Tribunalului General al Curții de Justiție a Uniunii Europene o „clarificare juridică definitivă” cu privire la obligațiile prevăzute în ordinul BCE privitor la reducerea expunerii subsidiarei rusești a băncii italiene.

UniCredit a precizat că, deși este de acord cu BCE când vine vorba de necesitatea de a-și reduce afacerile din Rusia, are îngrijorări cu privire la condițiile în care se va face această reducere. În timp ce solicitarea făcută de banca italiană va fi analizată, o procedură care ar putea dura mai multe luni, UniCredit a cerut o suspendare temporară a ordinului BCE.

Fostul CEO al Credit Suisse își acuză menajera româncă de șantaj CITEȘTE ȘI Fostul CEO al Credit Suisse își acuză menajera româncă de șantaj

Solicitarea formulată de UniCredit vine după ce, în ultimele luni, BCE a intensificat presiunile asupra mai multor bănci europene cu o prezență semnificativă în Rusia să se retragă din această țară. În luna aprilie, grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG a informat că se așteaptă ca BCE să îi ordone să își reducă portofoliul de credite din Rusia cu 65%, un procent mult mai mare decât avea în vedere banca austriacă. UniCredit a primit o comunicare similară de la BCE, dar nu a dezvăluit care sunt țintele care i-au fost impuse.

În paralel, autoritățile ruse au făcut și mai dificilă retragerea firmelor internaționale de pe piața din Rusia, ceea ce pune băncile într-o poziție dificilă. Având în vedere complexitatea și lipsa unui cadru de reglementare armonizat, UniCredit precizează în comunicatul de presă că are îngrijorări că implementarea anumitor condiții cerute de BCE va avea „grave consecințe neprevăzute”, cu impact asupra întregului grup.

Vânzarea de acțiuni Revolut de 500 milioane dolari vine cu noi date: Evaluare de 45 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Vânzarea de acțiuni Revolut de 500 milioane dolari vine cu noi date: Evaluare de 45 miliarde dolari

UniCredit operează în Rusia printr-o subsidiară care regrupează aproximativ 3.100 de angajați și peste 50 de sucursale. De la începutul războiului din Ucraina, banca italiană a pus deoparte fonduri cu care să acopere problemele din Rusia și, totodată, a depreciat valoarea operațiunilor sale rusești. Cu toate acestea, până acum, directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel, a respins varianta unei ieșiri complete din Rusia, similară cu cea derulată de grupul bancar francez Societe Generale.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
rusia