Problemele bugetare ale statelor din Europa de Est, scoase la lumină de valoarea record a emisiunilor de obligațiuni

Problemele bugetare ale statelor din Europa de Est, scoase la lumină de valoarea record a emisiunilor de obligațiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2024

Guvernele din Europa de Est majorează emisiunile de obligațiuni până la un nivel record, pentru a finanța adâncirea deficitelor bugetare, tocmai când turbulențele de pe piețele emergente fac cererea mai puțin fiabilă, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Cum dezghețăm piața listărilor, ce noi IPO sunt de așteptat, inclusiv de la companii de stat, lecții din experiența companiilor care s-au listat, perspective pentru investitorii de retail, ce poate atrage populația să-și plaseze banii pe piața de capital, ce schimbări de reglementare sunt așteptate de la ASF, ce oportunități de investiții au fondurile de pensii, cum va arăta piața derivatelor și pe ce lichiditate vom putea miza în anii următori sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate, pe 13 iunie, la Profit Piața de Capital.forum - Ediția a IV-a. DETALII AICI

Oferta de obligațiuni locale și internaționale a crescut în acest an, vânzările de obligațiuni pe piețele internaționale atingând un nivel record de 36 de miliarde de dolari pentru cei mai activi emitenți din regiune, în frunte cu Polonia și România. Ultima țară din regiune care a accesat piețele internaționale a fost Serbia, care în cursul acestei săptămâni a strâns 1,5 miliarde de dolari.

Tranzacție: Andra Ciorici-Chelmus, cofondator UiPath, cumpără 20% din acțiunile lanțului de magazine Adinish Trading CITEȘTE ȘI Tranzacție: Andra Ciorici-Chelmus, cofondator UiPath, cumpără 20% din acțiunile lanțului de magazine Adinish Trading

Analiștii de la ING Bank NV estimează că Polonia va fi nevoită să majoreze emisiunile de obligațiuni la finele acestui an și, cel mai probabil, va concura cu Arabia Saudită pentru titlul de cea mai mare emisiune de eurobonduri din rândul piețelor emergente în 2024. Cehia este una dintre puținele țări din Europa de Est care nu se confruntă pe presiuni de finanțare pe partea fiscală, susțin analiștii Frantisek Taborsky și James Wilson.

"Deși situația rămâne gestionabilă, cererea este în scădere iar datele sugerează ieșiri ale investitorilor străini", susțin analiștii de la ING.

Pe lângă problemele economice interne, autoritățile responsabile pentru gestionarea datoriei publice trebuie să facă față și modificării contextului economic care acum arată spre o amânare sau o limitare a reducerilor de dobândă în acest an din partea marilor bănci centrale, ceea ce reduce atractivitatea unor active mai riscante. Costurile cu împrumuturile au crescut pentru emitenții din regiune, un exemplu fiind Ungaria, unde randamentele pentru obligațiunile pe 10 ani în moneda locală au crescut cu până la 100 de puncte de bază, scrie Agerpres.

Banca Centrală Europeană a coborât joi dobânda de bază, pentru prima dată în ultimii cinci ani, însă oficialii instituției au avertizat că nu se vor grăbi cu noi decizii de reducere. O incertitudine și mai mare există în SUA, unde inflația încăpățânată i-a forțat pe investitori să își revizuiască așteptările referitoare la relaxarea politicii monetare, ceea ce limitează intrările de capital în economiile emergente.

"Cererea nu a fost una puternică pentru că poziția Fed nu a permis ca fonduri suplimentare să meargă spre obligațiunile emise de statele emergente", spune Viktor Szabo, manager de fond la Abrdn Plc.

Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Europene, Polonia, cea mai mare economie și totodată cel mai mare emitent de obligațiuni din Europa de Est, ar putea înregistra un deficit bugetar de 5,4% din PIB în acest an, o agravare față de un deficit de 5,1% din PIB în 2023, în condițiile în care majorarea investițiilor în apărare și cheltuieile sociale amână procesul de consolidare bugetară.

Deficitul bugetar al Ungariei s-a umflat până la 7,2 miliarde de dolari în primele patru luni ale anului, pe măsură ce revenirea economică modestă nu generează la fel de mult venituri pe cât estimau autoritățile. Ministrul ungar al Economiei, Maton Nagy, a promis luna trecută că va reduce deficitul fără a recurge la austeritate.

Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a treia lună consecutiv CITEȘTE ȘI Prețurile mondiale la alimente au crescut pentru a treia lună consecutiv

Guvernul de la București are și el probleme în a reduce cheltuielile în timp ce se confruntă cu presiuni din partea sindicatelor pentru a majora salariile angajaților din sectorul public înaintea alegerilor parlamentare și prezidențiale de la finele anului.

În contrast, autoritățile din Cehia vor să revină la o poziție fiscală conservatoare și să inverseze valul de împrumuturi contractate în perioada pandemiei, în pofida protestelor opiniei publice față de reduceri de cheltuieli și majorări de taxe.

"Cehia a fost singura care a derulat o ajustare fiscală adevărată, reducând deficitul cu un punct procentual în primele patru luni. Situația fiscală este nefavorabilă în Polonia, Ungaria și România, dar cred că Ungaria va anunța noi măsuri după alegerile europarlamentare", a spus Viktor Szabo.

viewscnt
Afla mai multe despre
bugete
obligațiuni