UniCredit Bank vrea să plătească acționarilor dividende pentru prima oară de la tripla fuziune din 2006. Directoratul băncii propune ca jumătate din profitul de 222 de milioane de lei din 2015 să meargă către capitalul băncii, iar restul să fie distribuiți acționarilor, veste foarte bună mai ales pentru cei minoritari.
Ion Țiriac, cel mai bogat român, a ieșit din acționariatul UniCredit România băncii anul trecut, după ce UniCredit Bank Austria, acționarul majoritar, i-a plătit în jur de 700 de milioane de euro, potrivit presei italiene.
Ieșirea lui Țiriac, care a luat și o parte din numele băncii, aduce și primele dividende pentru acționarii UniCredit, spre bucuria celor aproximativ 5.000 de acționari minoritari, care dețin circa 4,5% din acțiuni și vor împărți între ei aproape 5 milioane de lei.
“Sunt din 2006 acționar la UniCredit, de când s-a făcut tripla fuziune. De atunci pot să vă spun că nu au plătit nici un dividend”, spune Costel Maniu-Popescu, reprezentant al acționarilor minoritari.
UniCredit Țiriac Bank a apărut prin fuziunea UniCredit Romania, HVB Bank Romania și Banca Țiriac, proces care s-a finalizat în 2007. “Minoritarii” au intrat prin subscripție publică la Banca Țiriac, la începutul anilor ’90, acțiunile le-au fost diluate de mai multe ori, fără să aibă o ofertă de la italieni sau de la Țiriac să vândă.
Maniu-Popescu spune că acționarii mai în vârstă i-au povestit că banca lui Țiriac ar fi plătit dividende prin 1994-1995, însă imediat omul de afaceri a făcut o majorare de capital. Mulți dintre cei care au subscris în ’90 au și murit între timp, astfel că numărul acționarilor minoritari a sporit ca urmare a drepturilor de succesiune. Sunt cam 5.300 în prezent, potrivit lui Maniu-Popescu.
“Anticipam că vor da dividende după ieșirea lui Țiriac”, spune investitorul, care, potrivit propriilor declarații a ajuns cel mai mare minoritar.
“Am cumpărat în tot istoricul de după 2006. Îi găseam pe internet”, povestește Maniu-Popescu.
O ofertă pentru răscumpărarea acționarilor captivi ar fi trebuit să fie gata până la finele trimestrului, anunța directorul executiv al băncii, Răsvan Radu, în februarie, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare.