Isărescu: Legea dării în plată face pilaf legea obligațiunilor ipotecare

Isărescu: Legea dării în plată face pilaf legea obligațiunilor ipotecare
scris 14 mar 2016

Legea obligațiunilor ipotecare, adoptată recent, nu va putea fi aplicată din cauza legii dării în plată, dezbătută acum în Parlament, spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

Legea obligațiunilor ipotecare, care permite băncilor să se împrumute pe termen mediu și lung, cu garanția unor credite cu ipotecă, este făcută “pilaf” de legea dării în plată, spune Isărescu, după ce România s-a chinuit mai bine de 25 de ani să îndeplinească condițiile necesare.

Urmărește-ne și pe Google News

“Acum două săptămâni s-a venit cu regulamentul. Și atunci l-am întrebat pe directorul care s-a ocupat, dacă legea dării în plată trece în forma actuală, ce valoare mai au legea obligațiunilor ipotecare și regulamentul? Și mi-a răspuns: nu mai au nicio valoare”, a declarat Isărescu, la o conferință pe tema industriei bancare și a educație financiare, organizată de Asociația Română a Băncilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Motivul pentru care darea în plată afectează obligațiunile pentru că pune în pericol chiar activul pe care acestea se bazează, a explicat Sergiu Oprescu, președinte Alpha Bank.

Anul începe cu restanțe mai multe la credite pentru persoanele fizice, dar sumele sunt în scădere CITEȘTE ȘI Anul începe cu restanțe mai multe la credite pentru persoanele fizice, dar sumele sunt în scădere

“Dacă avem o lege a dării în plată care subminează existența activului suport, atunci probabil că nimeni nu o să cumpere un astfel de instrument”, a declarat Oprescu și a subliniat că România este singura țară din Uniunea Europeană care nu are o piață a obligațiunilor ipotecare.

Legea obligațiunilor ipotecare a fost adoptată în decembrie, după ce o formă adoptată în 2009 nu a fost niciodată folosită de bănci.

Potrivit lui Isărescu, pentru ca băncile să poată emite obligațiuni era necesară reducerea dependenței față de finanțarea externă, ceea ce s-a întâmplat în anii de criză. Apoi, era nevoie de o piață monetară lichidă și o piață imobiliară care să ofere suficiente ipoteci care să poată fi împachetate, a explicat guvernatorul.

Legea dării în plată, prin care debitorii persoane fizice pot închide creditul după ce cedează băncii imobilul ipotecat, este la reexaminare în Parlament, după ce a fost retrimisă de Președinție. Legea a trecut din Senat, cu amendamentul că se va aplica doar consumatorilor, și doar pentru credite de până la 150.000 de euro, garantate cu o locuință. Textul e în termenul de depunere a amendamentelor la Camera deputaților, care va da votul final.

Bancherii au acuzat legea pentru că se aplică și împrumuturilor în derulare și pentru că va afecta piața creditului ipotecar, pentru că băncile vor fi nevoite să crească avansul.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea darii in plata
legea creditelor ipotecare
mugur isarescu