Datoria publică a depășit, în luna ianuarie, pragul istoric de 500 de miliarde de lei, echivalentul a 47,8% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor Ministerului Finanțelor analizate de Profit.ro. Datoria statului a explodat anul trecut, în contextul în care deficitul bugetar a înregistrat un record, de 102 miliarde lei. La finele lunii decembrie, datoria se afla la 498,35 miliarde lei, iar la finele lunii ianuarie a acestui an a ajuns la 503,6 miliarde lei.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Îngrijorător este că statul are planificate și pentru acest an împrumuturi foarte mari, astfel că la final de 2021 datoria publică se va apropia de 600 de miliarde de lei sau ar putea depăși acest nivel dacă planurile Guvernului, privind colectarea de taxe și cheltuielile, vor fi date din nou peste cap de efectele pandemiei de coronavirus.
De ce este important: Datoria publică reprezintă o povară pe care trebuie să o ducă tot plătitorii de taxe și impozite. Guvernul plătește dobânzi și rostogolește datoria veche ajunsă la scadență, iar datoria crește an de an, în contextul în care statul este mereu pe deficit, adică are cheltuieli mai mari decât veniturile și îți acoperă diferența din împrumuturi.
Guvernul a înregistrat în 2020 un deficit bugetar de 9,8% din PIB, 101,9 miliarde lei, un record, în contextul în care veniturile au fost afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus, în timp ce cheltuielile au urcat în mare măsură din același motiv, în special pentru sectorul de sănătate și pentru susținerea mediului de afaceri.
Pentru 2021, deficitul bugetar prevăzut este de 7,2% din PIB, 80 miliarde lei, astfel că datoria publică ar crește cel puțin cu această sumă de la nivelul de 498,35 miliarde lei, înregistrat la finele anului 2020. În cazul în care economia și deficitul nu se încadrează în planurile Guvernului, ținta de 80 de miliarde de lei ar putea fi depășită.