UBS colaborează cu Deutsche Bank, BNY Mellon, Santander și ICAP pentru promovarea unei noi monede virtuale

UBS colaborează cu Deutsche Bank, BNY Mellon, Santander și ICAP pentru promovarea unei noi monede virtuale
scris 24 aug 2016

Patru dintre cele mai mari bănci din lume, în frunte cu grupul elvețian UBS, și-au unit forțele pentru a promova utilizarea unei noi monede electronice la decontarea tranzacțiilor financiare, cu ajutorul tehnologiei blockchain.

La finele anului trecut, UBS a dezvoltat, în parteneriat cu firma Clearmatics, propria monedă virtuală, iar acum Deutsche Bank, BNY Mellon, Banco Santander și brokerul britanic ICAP s-au alăturat inițiativei, potrivit unui comunicat comun al instituțiilor financiare.

Urmărește-ne și pe Google News

Denumită USC (Utility Settlement Coin), criptomoneda creată de UBS are la bază tehnologia blockchain, aflată în spatele Bitcoin. Spre deosebire de Bitcoin, USC este un instrument digital garantat cu numerar, cu versiuni pentru fiecare dintre valutele majore (dolar, euro, lira sterlină etc.) și care poate fi convertit la paritate cu un depozit bancar în valuta coresponzătoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"USC este garantată în totalitate cu active în numerar depozitate la o bancă centrală. Moneda virtuală va fi cheltuită în același mod ca și moneda reală cu care este asociată", se arată în comunicat.

Cum privesc cele mai mari bănci tranzacțiile cu Bitcoin și tehnologia blockchain CITEȘTE ȘI Cum privesc cele mai mari bănci tranzacțiile cu Bitcoin și tehnologia blockchain

UBS, Deutsche Bank, BNY Mellon, Banco Santander și ICAP intenționează să testeze moneda digitală în piața reală, pentru decontarea tranzacțiilor financiare, care vor deveni astfel mai rapide, mai ieftine și mai simplu de efectuat, în condițiile în care se elimină necesitatea unui intermediar.

Dezvoltarea conceptului USC presupune o serie de etape scurte iterative și implementarea modelului pe platformele de tranzacționare. Fiecare etapă vizează lărgirea numărului de participanți din piață, potrivit comunicatului.

"În condițiile în care procesul actual de decontare și compensare implică foarte multe instituții, este esențial să colaborăm cu rivalii noștri pentru a dezvolta alternative viabile la modelele existente, prin crearea de noi capabilități digitale pentru industria serviciilor financiare, spune Paul Maley, directorul general al diviziei de clienți instituționali ai Deutsche Bank.

Folosirea unei monede digitale direct convertibilă în numerar la o bancă centrală va reduce substanțial costurile cu operațiunile de decontare și compensare, costuri care, potrivit estimărilor firmei de consultanță Oliver Wyman, ating între 65 miliarde - 80 miliarde de dolari pe an. Într-un raport publicat la jumătatea anului trecut, banca spaniolă Santander aprecia că tehnologia blockchain ar putea reduce costurile băncilor cu 20 miliarde de dolari pe an până în 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
deutsche bank
santander
bny mellon
moneda virtuala
usc
moneda electronica