Topul integral al băncilor în 2022. Băncile de stat și-au majorat cel mai mult cota de piață

Topul integral al băncilor în 2022. Băncile de stat și-au majorat cel mai mult cota de piață
scris 29 iun 2023

Băncile cu capital de stat au avut cea mai mare creștere a cotei de piață în 2022. Fuziunea Eximbank cu Banca Românească a urcat banca deținută de Ministerul Finanțelor două poziții în top 10, în timp ce CEC s-a apropiat foarte mult de top 5. Banca Transilvania, cea mai mare din țară, a pierdut cotă de piață pentru prima oară după foarte mulți ani, pe fondul unei creșteri mai lente decât media pieței, relevă datele BNR, analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Activele băncilor din România au crescut anul trecut cu 9,6%, la 701 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca Transilvania, care are capital majoritar românesc, și-a păstrat poziția de lider detașat al pieței, cu 19,1% din piață, în scădere însă față de nivelul de aproape 19,6% din 2021. BT și-a majorat activele cu doar 7% anul trecut, unul dintre cei mai slabi ani din punct de vedere istoric – spre comparație, în 2021 își majora bilanțul cu peste o cincime.

EXCLUSIV First Bank devine a doua instituție de credit care furnizează ANAF informații despre sumele ce pot fi virate pentru popriri. ANAF așteaptă și restul băncilor până în octombrie, când raportarea devine obligatorie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV First Bank devine a doua instituție de credit care furnizează ANAF informații despre sumele ce pot fi virate pentru popriri. ANAF așteaptă și restul băncilor până în octombrie, când raportarea devine obligatorie

BCR, parte a grupului austriac Erste, și-a menținut poziția a doua și a reușit să oprească declinul cotei de piață de după criza financiară, menținând nivelul de aproape 14% din totalul pieței de la finele lui 2021. BCR, care până în 2017 a fost liderul pieței, a crescut bilanțul cu aproape o zecime anul trecut.

Topul integral al băncilor în 2022. Băncile de stat și-au majorat cel mai mult cota de piață

BRD, deținută de grupul francez Societe Generale, a pierdut cotă de piață și în 2022, până la 10,2%, dar a rămas în poziția a treia.

După creșterile spectaculoase din anii trecuți, banca olandeză ING Bank a pierdut cotă de piață pentru al doilea an la rând, de până la 9%, pe fondul unei creșteri modeste a activelor.

EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a opta CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a opta

O creștere de sub 5% a activelor a dus și la scădere cotei de piață a băncii cu capital austriac Raiffeisen Bank până la circa 8,9%, de la aproape 9,3% în anul anterior.

CEC Bank s-a apropiat la foarte mult de locul 5, reușind anul trecut o creștere a cotei de piață de 0,9 puncte procentuale până la 8,8%. Banca de stat urcase o poziție deja în 2021. Anul trecut și-a majorat activele cu peste o cincime, la fel ca în precedentul.

UniCredit Bank, deținută de grupul italian cu același nume, a reușit să-și majoreze cota de piață cu 0,8 puncte până la 8,6% și a rămas foarte aproape de CEC, pe locul 7, după ce mai mulți ani la rând a căzut în clasament – în 2018 era pe locul 4. UniCredit a avut o creștere de peste un sfert a bilanțului anul trecut.

Eximbank a avut cea mai mare creștere de active dintre băncile mari, de peste 56%, după fuziunea cu Banca Românească de la finele anului trecut și și-a majorat cota de piață cu 0,8 puncte procentuale până la 3,3%, ceea ce a dus-o de pe locul 10 pe locul 8 în top. Eximbank, bancă de stat, a urcat puternic în ultimii ani, fiind pe locul 15 după active în 2017.

Statul a ajuns să dețină 10,1% (de la 8,2% în 2019) din activele bancare din România prin cele două bănci – nivel similar cu ponderea BRD.

Alphabank, deținută de grupul grecesc omonim, a reușit să-și conserve cota de piață la 3% (chiar a urcat cu o zecime de punct), dar a căzut o poziție pe fondul ascensiunii Exim.

EXCLUSIV BNR i-a dat aviz negativ lui Septimiu Postelnicu pentru funcția de CEO UniCredit România. Feza Tan, președinte interimar după plecarea lui Răsvan Radu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR i-a dat aviz negativ lui Septimiu Postelnicu pentru funcția de CEO UniCredit România. Feza Tan, președinte interimar după plecarea lui Răsvan Radu

OTP Bank a stagnat anul trecut la 2,8% din piață și a căzut pe locul 10. Grupul ungar, care în anii trecuți își propuseseră să urce la 5% din piață, este acum în discuție cu mai multe bănci pentru vânzarea afacerilor din România.

Topul integral al băncilor în 2022. Băncile de stat și-au majorat cel mai mult cota de piață

Sucursala Citibank a depășit o cotă de piață de 2%, Garanti a urca de asemenea până la 1,9%.

Libra Bank a rămas pe locul 13, în timp ce Vista Bank a urcat de pe 17 până pe 14 după achiziția Credit Agricole.

EXCLUSIV DISCRET Guvernul s-a împrumutat din nou în dolari pe piețele externe, dar printr-un instrument folosit mai rar CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DISCRET Guvernul s-a împrumutat din nou în dolari pe piețele externe, dar printr-un instrument folosit mai rar

Lista băncilor cu cotă de piață de peste 1% este închisă de Intesa Sanpaolo, care a coborât o poziție până pe 16.

Alte mișcări notabile mai jos în subsolul clasamentului avem în cazul TBI Bank, care și-a majorat activele de peste două ori și și-a dublat cota de piață, în timp ce băncile pentru locuințe ale BCR și Raiffeisen au continuat să se micșoreze și au căzut la 0,1%, respectiv 0,02% din piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
topul bancilor 2022
top banci active
topul integral al bancilor
active banci
cele mai mari banci