Băncile cu capital de stat au avut cea mai mare creștere a cotei de piață în 2022. Fuziunea Eximbank cu Banca Românească a urcat banca deținută de Ministerul Finanțelor două poziții în top 10, în timp ce CEC s-a apropiat foarte mult de top 5. Banca Transilvania, cea mai mare din țară, a pierdut cotă de piață pentru prima oară după foarte mulți ani, pe fondul unei creșteri mai lente decât media pieței, relevă datele BNR, analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Activele băncilor din România au crescut anul trecut cu 9,6%, la 701 miliarde de lei.
Banca Transilvania, care are capital majoritar românesc, și-a păstrat poziția de lider detașat al pieței, cu 19,1% din piață, în scădere însă față de nivelul de aproape 19,6% din 2021. BT și-a majorat activele cu doar 7% anul trecut, unul dintre cei mai slabi ani din punct de vedere istoric – spre comparație, în 2021 își majora bilanțul cu peste o cincime.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV First Bank devine a doua instituție de credit care furnizează ANAF informații despre sumele ce pot fi virate pentru popriri. ANAF așteaptă și restul băncilor până în octombrie, când raportarea devine obligatorieBCR, parte a grupului austriac Erste, și-a menținut poziția a doua și a reușit să oprească declinul cotei de piață de după criza financiară, menținând nivelul de aproape 14% din totalul pieței de la finele lui 2021. BCR, care până în 2017 a fost liderul pieței, a crescut bilanțul cu aproape o zecime anul trecut.
BRD, deținută de grupul francez Societe Generale, a pierdut cotă de piață și în 2022, până la 10,2%, dar a rămas în poziția a treia.
După creșterile spectaculoase din anii trecuți, banca olandeză ING Bank a pierdut cotă de piață pentru al doilea an la rând, de până la 9%, pe fondul unei creșteri modeste a activelor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a optaO creștere de sub 5% a activelor a dus și la scădere cotei de piață a băncii cu capital austriac Raiffeisen Bank până la circa 8,9%, de la aproape 9,3% în anul anterior.
CEC Bank s-a apropiat la foarte mult de locul 5, reușind anul trecut o creștere a cotei de piață de 0,9 puncte procentuale până la 8,8%. Banca de stat urcase o poziție deja în 2021. Anul trecut și-a majorat activele cu peste o cincime, la fel ca în precedentul.
UniCredit Bank, deținută de grupul italian cu același nume, a reușit să-și majoreze cota de piață cu 0,8 puncte până la 8,6% și a rămas foarte aproape de CEC, pe locul 7, după ce mai mulți ani la rând a căzut în clasament – în 2018 era pe locul 4. UniCredit a avut o creștere de peste un sfert a bilanțului anul trecut.
Eximbank a avut cea mai mare creștere de active dintre băncile mari, de peste 56%, după fuziunea cu Banca Românească de la finele anului trecut și și-a majorat cota de piață cu 0,8 puncte procentuale până la 3,3%, ceea ce a dus-o de pe locul 10 pe locul 8 în top. Eximbank, bancă de stat, a urcat puternic în ultimii ani, fiind pe locul 15 după active în 2017.
Statul a ajuns să dețină 10,1% (de la 8,2% în 2019) din activele bancare din România prin cele două bănci – nivel similar cu ponderea BRD.
Alphabank, deținută de grupul grecesc omonim, a reușit să-și conserve cota de piață la 3% (chiar a urcat cu o zecime de punct), dar a căzut o poziție pe fondul ascensiunii Exim.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR i-a dat aviz negativ lui Septimiu Postelnicu pentru funcția de CEO UniCredit România. Feza Tan, președinte interimar după plecarea lui Răsvan RaduOTP Bank a stagnat anul trecut la 2,8% din piață și a căzut pe locul 10. Grupul ungar, care în anii trecuți își propuseseră să urce la 5% din piață, este acum în discuție cu mai multe bănci pentru vânzarea afacerilor din România.
Sucursala Citibank a depășit o cotă de piață de 2%, Garanti a urca de asemenea până la 1,9%.
Libra Bank a rămas pe locul 13, în timp ce Vista Bank a urcat de pe 17 până pe 14 după achiziția Credit Agricole.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DISCRET Guvernul s-a împrumutat din nou în dolari pe piețele externe, dar printr-un instrument folosit mai rarLista băncilor cu cotă de piață de peste 1% este închisă de Intesa Sanpaolo, care a coborât o poziție până pe 16.
Alte mișcări notabile mai jos în subsolul clasamentului avem în cazul TBI Bank, care și-a majorat activele de peste două ori și și-a dublat cota de piață, în timp ce băncile pentru locuințe ale BCR și Raiffeisen au continuat să se micșoreze și au căzut la 0,1%, respectiv 0,02% din piață.