Guvernul a împrumutat anul trecut aproximativ 68 de miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat și obligațiuni în valută. Suma nu include în jur de 2 miliarde de lei atrase de la populație și contractarea/trageri de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale. Necesarul brut de finanțare este estimat la aproximativ 72 miliarde de lei în acest an, din care 28 de miliarde de lei reprezintă datorie nouă, estimată a fi contractată pentru acoperirea deficitului bugetar din acest an, iar restul împrumuturi pentru plata datoriilor vechi ajunse la scadență.
În 2017, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, a atras din titluri de stat și euroobligațiuni suma de 54,3 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro.
Potrivit calculelor Profit.ro pe baza rezultatelor licitațiilor anunțate de autorități, de pe piața internă, statul a luat anul trecut 42,93 miliarde de lei, sumă la care se adaugă 612 milioane de euro (2,84 miliarde lei), din care 251,6 miloane de euro în februarie, 109 milioane euro în iulie și 251,5 milioane euro în decembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De pe piețele externe, statul a împrumutat anul acesta 3,75 miliarde de euro (17,42 miliarde lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,9 miliarde lei). Finanțele au luat în octombrie 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, după 2 miliarde de euro în februarie, și 1,2 miliarde de dolari în iunie.
La această sumă, se adaugă finanțări atrase de Guvern direct de la instituții financiare, cum sunt BERD sau Banca Mondială, dar și banii atrași prin vânzarea directă de titluri de stat către populație, în contextul în care necesarul brut de finanțare, rostogolirea datoriei ajunse la scadență și acoperirea deficitului bugetar, se ridică la circa 72 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date transmise de Finanțe.
În 2017, Guvernul a împrumutat peste 54 miliarde de lei. Astfel, a luat de pe piața internă 39,9 miliarde de lei și 340 milioane euro (1,58 miliarde lei). La această sumă s-au adăugat 2,75 miliarde euro (12,8 miliarde lei) de pe piețele externe.