Senatul a votat adoptarea OUG 37/2020 privind suspendarea ratelor la credite, doar că după ce l-a modificat într-o formă aproape identică cu proiectul PSD de suspendare a ratelor, votat săptămâna trecută și contestat la Curtea Constituțională de PNL. Astfel, ar urma să beneficieze de suspendarea ratelor toate persoanele fizice care fac o solicitare până la finele anului, fără să fie nevoie să probeze o scădere a veniturilor. Amânarea ratelor va fi profitabilă pentru toți debitorii, în condițiile în care dobânzile și comisioanele neplătite vor fi șterse.
Parlamentul ar putea pune în vigoare două legi legate de amânarea ratelor la bănci și instituțiile financiare nebancare cu un conținut aproape identic.
Ordonanța 37/2020 care dă dreptul debitorilor să ceară suspendarea ratelor la credite pe o perioadă de până la 9 luni a intrat în vigoare în 31 martie. Pe 3 aprilie PSD a trecut de Camera Deputaților propriul proiect, mult mai avantajos pentru debitori.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul PSD, care presupune amânarea ratelor până la finele lui 2020, fără niciun cost pentru debitori, a fost contestat la Curtea Constituțională de PNL în 6 aprilie, inclusiv pe motiv că introduce paralelismul legislativ interzis de lege, din moment ce reglementarea Parlamentului ar avea același obiect cu cea a Executivului.
Între timp, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37 a ajuns la Senat, unde PSD, alături de Pro România, ALDE și UDMR au votat amendamente care dau Ordonanței practic aceeași formă cu legea votată anterior de Parlament. Senatorii PMP și USR s-au abținut. PNL a votat împotrivă. Proiectul a primit 85 de voturi pentru, 26 împotrivă și 19 abțineri.
Astfel, spre deosebire de forma în vigoare a Ordonanței, debitorii persoane fizice nu trebuie să fie afectați direct sau indirect asupra veniturilor de efectele pandemiei de coronavirus pentru a cere suspendarea ratelor. Orice persoane fizică va putea cere amânarea ratelor oricând până la finele acestui an.
În cazul firmelor sunt modificate criteriile de eligibilitate privind obținerea certificatelor de la Ministerul Economiei și este introdusă condiția mai laxă a scăderii veniturilor cu 15% în martie față de ianuarie și februarie, comparativ cu 25% în OUG.
Debitorii care cer amânarea ratelor nu vor plăti niciun fel de costuri pentru această operațiune. Mai mult, dobânzile și comisioanele datorate pentru perioada suspendată vor fi suportate integral de către bănci. OUG prevede că dobânzile amânate se capitalizează și devin, astfel, parte din datorie, la care se plătește dobândă curentă, în timp ce pentru creditele ipotecare dobânzile amânate sunt plătite separat, cu dobândă 0, timp de până la 60 de luni.
Lipsa costurilor și criteriile relaxate permit și debitorilor care nu au dificultăți financiare să ceară amânarea și apoi pot plăti anticipat creditele cu banii “economisiți” de la bănci, reducând astfel considerabil costul creditelor, după cum Profit.ro a arătat aici.
Garanțiile de stat acordate băncilor pentru dobânzile amânate aferente creditelor ipotecare sunt eliminate din OUG de către Senat.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Miliardarul indian Sanjeev Gupta, noul proprietar al fostului Sidex Galați, a cumpărat în nume propriu Banca Română de Credite și Investiții de la Dorinel Umbrărescu și majorează capitalulOrdonanța prevede că de suspendarea ratelor pot beneficia doar debitorii care sunt cu plățile la zi. Senatul a eliminat această condiție.
Executările silite, inclusiv urmăririle de bunuri și popririle, urmează să fie suspendate până la finele anului.
În sesizarea de neconstituționalitate asupra legii din care sunt preluate modificările, PNL arată că intervenția trebuie justificată prin efectele pandemiei, astfel încât debitorii rău-platinici anterior stării de urgență nu ar trebui să aibă acces la procedură. Totodată, debitorii trebuie să aibă veniturile afectate de efectele pandemiei, astfel încât suspendarea ratelor prin lege să fie justificată, mai arată liberalii în sesizare.
Proiectul urmează a fi transmis acum spre dezbatere și votul final Camerei Deputaților.