Costuri și dificultăți în obținerea semnăturii electronice, obligatorie pentru firmele care vor facilități, dar și pentru digitalizarea plăților în criza coronavirus

Costuri și dificultăți în obținerea semnăturii electronice, obligatorie pentru firmele care vor facilități, dar și pentru digitalizarea plăților în criza coronavirus
scris 15 apr 2020

Firmele care au nevoie de Certificate de Situație de Urgență (CSU) pentru a accesa facilitățile aprobate de stat în perioada epidemiei coronavirus trebuie să dețină obligatoriu semnătură electronică calificată. Dacă certificatele CSU sunt eliberate gratuit și integral online pe o platformă special lansată, semnătura care le condiționează are costuri și impune, la prima obținere, cel puțin o deplasare fizică, la notar sau la bancă. În România există doar cinci furnizori certificați. Firmele pot apela direct la aceștia sau, dacă sunt clienții unor bănci care au încheiat parteneriate cu furnizorii, pot cumpăra kituri de semnătură electronică din agențiile bancare, obținând în unele cazuri reduceri de preț sau chiar pachete gratis.

“Dacă nu există semnătura electronică, certificatele de situație de urgență vor fi revocate!”, a avertizat, luni, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News

Semnătura electronică extinsă oferă valoare legală documentelor în format electronic și permite transmiterea online în siguranță către instituții publice sau parteneri de afaceri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În România, există doar cinci furnizori de servicii de certificare, acreditați de către Ministerul Comunicațiilor: CertSIGN, companie din grupul UTI, cea mai mare din piață, DigiSign, Trans Sped, Alfa Trust Certification (Alfasign) si Centrul de Calcul SA (Certdigital). În registrul furnizorilor este înscris și SRI, prin Institutul pentru Tehnologii Avansate / UM 0296 București, însă acesta nu are oferte pentru privați. Recent Guvernul a desemnat, prin OUG, și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) să devină prestator pentru sistemele de semnătură electronică ce vor fi folosite de instituțiile și autoritățile publice centrale, acestea fiind obligate, în contextual epidemiei, printr-o altă ordonanță, să primească de la firme și populație documente semnate electronic.

Acceptarea semnăturii electronice pe documente era impusă instituțiilor publice și în trecut, însă multe dintre acestea fie nu au aplicat legea, fie nu au avut implementat sistemul necesar. Ca urmare, doar circa 10% dintre români interacționează online cu administrația publică sau trimit formulare online, față de o medie europeană de peste 35%.

O miză importantă, însă, pentru ca semnătura electronica să poată fi folosită pe scară largă, inclusiv în administrația publică și în contractele bancare, este schimbarea legislației astfel încât toate tipurile de semnături electronice, avansate sau simple, să aibă efect juridic, nu doar cele calificate furnizate de cei cinci furnizori.

Livrarea kiturilor de semnătură electronică, obligatorie pentru firmele care vor să obțină Certificate de Situație de Urgență, a început să se facă, în contextul pandemiei, cu dificultate pentru unii furnizori. Alfatrust Certification, spre exemplu, anunță pe site-ul propriu că în perioada 25 martie – 25 aprilie livrarea poate dura până la 14 zile, față de 3 zile până acum. Compania și-a întrerupt și programul cu publicul la sediul din Calea Victoriei 155 până la încetarea stării de urgență.

Cât costă kitul de semnătură electronica. Oferte cu reducere la câteva bănci

Cei cinci furnizori vând pachete care conțin toate elementele necesare creării semnăturii electronice (certificatul digital calificat și dispozitivul criptografic) sau vând doar certificatul digital, separat de dispozitivul de stocare, existând și varianta stocării in cloud.

Certificatele au valabilitate de un an, doi ani sau trei ani. Trebuie reînnoite după această perioadă la un cost de regulă mai mic decât cel al achiziției inițiale și fără a mai suporta din nou costul dispozitivelor criptografice.

Cele mai des accesate pachete sunt cele cu valabilitate de un an. Pentru acestea există, de altfel, și oferte de intermediere a achiziției la mai multe bănci, dar doar pentru clienții proprii. Băncile au incheiat parteneriate cu trei dintre cei cinci furnizori și pun la dispoziția firmelor cu conturi deschise la ele pachete de semnătură electronica.

Pentru clienții IMM, unele obțin chiar reduceri față de prețul standard al furnizorului sau le oferă gratis (cazul UniCredit, pentru trei utilizatori, sau al Libra Bank). Achiziția intermediată de bancă este oricum mai ieftină, chiar si fără reduceri speciale, deoarece presupune mai puține drumuri pentru firma client, nu mai este necesară nici deplasarea la notar pentru obținerea documentului de autenticitate (și acesta cu costuri de circa 10 euro) cerut de furnizori în varianta vânzării directe, care trebuie adăugat la restul documentelor necesare pentru obținerea certificatului. Toate documentele necesare pentru obținerea certificatului digital de semnătura electronică se depun astfel cu un singur drum la bancă.

Pachetul complet valabil un an costă, fără TVA: 47 euro la CertSIGN, 46,9 euro la DigiSign, 22,5 euro (certificat calificat cu chei criptografice păstrate în cloud) la Trans Sped, 35 de euro la Alfatrust și 45 de euro – Certdigital. Reînnoirea pe un an costă 27 de euro la Alfatrust și Certdigital și 30 de euro la celelalte.

UniCredit este prima instituție bancară care a anunțat, în decembrie 2019, că oferă gratuit clienților IMM pachetul de semnătură electronică calificată furnizat de Trans Sped, cu unu până la trei certificate, cu care pot semna toată documentația contractuală. Cu un an înainte, în 2018, a oferit și persoanelor fizice posibilitatea semnării electronice, suportând integral pentru aceștia costul certificatelor calificate, în urma unui parteneriat cu Trans Sped. Certificatele Trans Sped sunt și cu chei criptografice păstrate in cloud, accesibile și de pe dispositive mobile, diferite de cele calificate clasice, complexe din punct de vedere al securității integrate, dar cu chei ținute pe stick-uri USB ce trebuie conectate la PC în momentul semnării

O reducere de 25% din costul pachetului de semnătură electronică valabil un an, furnizat tot de la Trans Sped, oferă, pentru clienții IMM, Banca Comercială Română. Pentru clienții persoane fizice care au nevoie de semnătură electronică pentru servicii bancare online, BCR a cumpărat pachete din Italia, la fel ca și ING, unde a găsit costuri mai mici pentru a le putea suporta din buzunarul propriu și pentru un număr mare de clienți.

În luna ianuarie a acestui an, Libra Internet Bank a pus la dispoziție și ea gratuit clienților persoane juridice semnătura electronică, pentru a le permite să semneze online, cu recunoaștere juridică, documentele solicitate de bancă.

Posibilitatea de a cumpăra pachete de semnătură electronică prin intermediul băncii cu care lucrează, fără costuri notariale și într-o procedură mai rapidă decât la furnizorii certificați, dar nu în condiții de gratuitate totală sau cu reduceri suplimentare de tarif, o au și clienții altor bănci.

Astfel, cea mai mare bancă din țară după active, Banca Transilvania, are parteneriat cu DigiSign pentru a vinde clienților persoane juridice certificate digitale emise de aceasta. Nu anunță, însă, nicio reducere, prețul pentru pachete valabile un an fiind cel standard practicat de DigiSign (77 euro plus TVA, din care 30 EUR certificatul digital și 17 euro valoarea tokenului de criptare).

CertSIGN, cele mai multe parteneriate cu băncile, majoritatea fără reduceri de preț

Cele mai mult parteneriate cu băncile pentru vânzare către clienții acestora le are CertSIGN, care este, de altfel, și cel mai mare furnizor din piață. Nu există, însă, oferte gratuite pentru IMM, nici foarte multe reduceri de preț. Astfel, BRD, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, OTP Bank și CEC Bank oferă clienților persoane juridice posibilitatea de a cumpăra prin agențiile lor pachete de semnătură electronica valabile un an furnizate de compania din grupul UTI, pe care o folosesc pentru serviciile de internet banking, dar și în transmiterea online a documentelor către autorități publice acceptatoare sau parteneri. 

Reduceri față de tariful standard pentru IMM spune că oferă BRD, fără a preciza cuantumul acestuia.

În cazul Raiffeisen, care are parteneriat cu CertSIGN de nouă ani, fără costuri suplimentare este reînnoirea certificatelor digitale, indiferent de locul în care au fost achiziționate anterior. Pentru pachete noi, banca le explică clienților persoane juridice că procedura simplificată de obținere prin intermediul agențiilor sale implică, în sine, o reducere cu 30% față de procedura standard. Astfel, identificarea solicitantului se face gratis în agenții, nu prin notariat, iar kittul de semnătură electronică se livrează gratis prin curier rapid oriunde în țară, în maxim 5 zile

Tarifele standard ale CertSign pentru pachete valabile 1 an, fără reduceri speciale (altele decât cere oferite de furnizor unor categorii speciale precum membrii CECCAR) sunt aplicate și clienților OTP Bank, Alpha Bank și CEC Bank. Cea din urmă informează, însă, pe site-ul propriu, că nu este eliminată cerința autentificării notariale, ca în cazul pachetelor de semnătură electronică vândute prin intermediul altor bănci.

Dintre băncile mari, doar ING Bank nu oferă clienților persoane juridice posibilitatea de a achiziționa prin intermediul agențiilor sale pachete de semnătură electronică, neavând anunțate parteneriate cu vreunul din cei cinci furnizori.

BRD deschide la distanță conturi de PFA pentru clienții săi pentru ca aceștia să poată încasa indemnizația de șomaj tehnic CITEȘTE ȘI BRD deschide la distanță conturi de PFA pentru clienții săi pentru ca aceștia să poată încasa indemnizația de șomaj tehnic

Câteva din cele cinci companii furnizoare acreditate vând și pachete cu valabilitate mai mare de un an, atât pentru kiturile inițiale, cât și pentru reînnoirea certificatelor la termenul expirării.

Tarifele pentru oferta completă sunt:

1. CertSIGN

Kit Semnătură electronică:

• Valabilă 3 ani - 96 Euro fără TVA
• Valabilă 2 ani - 73 Euro fără TVA
• Valabilă 1 an - 47 Euro fără TVA
Reînnoire certificate calificate:
• Valabilitate 3 ani - 81 Euro fără TVA
• Valabilitate 2 ani - 57 Euro fără TVA
• Valabilitate 1 an - 30 Euro fără TVA

2. DIGISIGN

Certificat digital calificat:
• Valabil 3 ani - Preț: 80,9 Euro fără TVA
• Valabil 2 ani - Pret: 56,9 Euro fără TVA
• Valabil 1 an - Preț: 29,9 Euro fără TVA
• Se adaugă prețul dispozitivului criptografic e-Token - 17 euro fără TVA

3. Trans Sped SRL

1) Certificatul calificat cu chei criptografice păstrate în cloud valabil 1 an costă  22,5 Euro fără TVA. Pe doi ani, prețul este 40 de Euro și pe 3 ani, 60 de Euro.

2) Pentru certificatul calificat cu chei criptografice păstrate pe dispozitiv token, prețul practicat este 30 de Euro pentru certificate cu valabilitate un an, 55 de Euro pentru doi ani și 75 de Euro pentru 3 ani.

4. Alfatrust Certification

Kit Semnătură electronică (certificate calificat, token nou, aplicație de semnare)
• Valabilitate 3 ani - 79 Euro fără TVA
• Valabilitate 2 ani - 56 Euro fără TVA
• Valabilitate 1 an - 35 Euro fără TVA
Reînnoire certificate calificate
• Valabilitate 3 ani - 75 Euro fără TVA
• Valabilitate 2 ani - 53 Euro fără TVA
• Valabilitate 1 an - 27 Euro fără TVA

5. Centrul de Calcul SA TG Jiu – Certdigital

Kit semnătură electronică valabil 1 an - 45 euro fără TVA
Reînnoire Certificat digital: 27 euro

Banca Transilvania lansează conturile pentru persoane fizice deschise integral online CITEȘTE ȘI Banca Transilvania lansează conturile pentru persoane fizice deschise integral online

Modificări legislative necesare pentru folosirea semnăturii electronice pe scară largă

O miză importantă, însă, pentru ca semnătura electronică să poată fi folosită pe scară largă, inclusiv în administrația publică și în contractele bancare, este schimbarea legislației astfel încât toate tipurile de semnături electronice, avansate sau simple, să aibă efect juridic, nu doar cele calificate livrate de cei cinci furnizori.

Aprobarea unui proiect de lege în acest sens a fost amânată mai mulți ani, toate partidele aflate la guvernare evitând să facă funcțional cadrul legal în domeniu. În 2017, Guvernul redactase un proiect de lege pentru modificarea actualei legi a semnăturii electronice, care datează din 2001, însă proiectul nu a mai fost adoptat. Un alt proiect, depus anul trecut la Parlament, prevede că semnarea electronică, cu o semnătură avansată, necalificată, a unor acte juridice între părți va avea efectele juridice ale semnăturii olografe, dacă forma scrisă a actului este solicitată doar pentru probarea lui. 

Proiectul introduce, totodată, posibilitatea identificării persoanei la distanță și reglementează statutul actelor juridice semnate electronic de funcționari publici. Comisia de specialitate a Camerei Deputaților urma să adopte, joia trecută, un raport la acest proiect, în vederea adoptării în plen, dar, la solicitatea Autorității pentru Digitalizarea României, deputații au decis să diescute proiectul la pachet cu proiectul de lege pentru adoptarea ordonanței emise recent de Guvern.

Pentru a putea introduce semnătura electronică în fluxurile de creditare online, pe scară largă, băncile s-au ferit mult timp să subvenționeze costurile mari ale certificatelor calificate pentru toți clienții persoane fizice, în condițiile în care nu ar fi putut impune fiecărui client un tarif suplimentar de zeci de euro doar pentru acestea. Gheața a spart-o ING, în 2017, care a lansat atunci primul credit de nevoi personale contractat 100% online. Pentru ca respectivele contracte de credit să aibă recunoaștere legală, a cumpărat, însă, pachete de semnătură electronică certificată de la un furnizor din Italia, unde a putut negocia prețuri mai mici.

La fel a făcut ulterior și BCR, băncile bazându-se pe faptul că, deși legislația românească recunoaște expres valoarea legală a certificatelor calificate emise de furnizorii acreditați, trecuți în registrul din România, principiul liberei circulații a serviciilor în UE impune recunoașterea legală și pentru certificatele emise în orice stat membru.

La un furnizor român, Trans Sped, a apelat, însă, UniCredit mai târziu, negociind la nivel de grup costuri mai mici ale pachetelor de semnătură electronică pentru portofoliul de clienți persoane fizice care doresc să încheie contracte de credite integral online.

Băncile au insistat că printre măsurile necesare în această perioadă, pentru a duce cât mai mult serviciile bancare în online în contextul restricțiilor de deplasare, se impune adoptarea cât mai rapidă a proiectului legislativ prin care semnătura electronică avansată să poată îndeplini cât mai multe dintre funcțiunile semnăturii electronice calificate, ceea ce ar putea fi un ajutor real pentru consumatori. 

viewscnt
Afla mai multe despre
semnatura electronica
certificate de situatie de urgenta
imm