Dobânda de referință pentru creditele acordate populației a fost actualizată cu întârzierea de un trimestru. Noua valoare a IRCC aplicabilă până la finele anului și la care se adaugă marja băncilor este de 2,17%, în scădere de la 2,41%. Din ianuarie urmează o nouă scădere la sub 2%.
Toamna aduce o nouă ajustare în jos a indicatorului de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), așa cum Profit.ro arăta în vară.
IRCC a înlocuit ROBOR în contractele de credit cu dobândă variabilă încheiate după mai 2019 și este calculat pe baza dobânzii medii zilnice din piața interbancară la care băncile plasează lichiditatea între ele. Indicatorul este calculat și aplicat cu o întârziere de un trimestru de la ultima zi din perioada de referință, astfel că în octombrie-decembrie va fi aplicată valoarea calculată în aprilie-iunie. Adică pentru trimestrul 4 al anului se aplică valorile calculate pentru trimestrul 2.
Pentru ianuarie-martie valoarea actualizată a IRCC va fi de circa 1,92%, din iulie-septembrie, ceea ce reprezintă prima cădere a acestui indicator sub 2% după trimestrul 1 din 2018, arată un calcul pe baza datelor publicate de BNR.
Banca Națională a României a redus dobânda cheie de la 2,5% la 2% în martie, apoi la 1,75% în iunie și la 1,5% în august. Rata Lombard a scăzut chiar mai mult în același interval de la 3,5% la 2%, în timp ce dobânda la facilitatea de depozit a scăzut de la 1,5% la 1%.
Dobânzile pentru lichiditatea pe termen scurt au scăzut mai puțin decât cotațiile băncilor pentru împrumuturile pe termen mediu. Astfel, ecartul între IRCC și ROBOR la 3 luni a scăzut de la 0,62% în trimestrul 1 la 0,15% în trimestrul 3, după cum se poate vedea în tabel.
De scăderea mai accentuată a ROBOR beneficiază debitorii care au luat credite cu dobândă variabilă – cum sunt cele ipotecare Prima Casă.
Și pentru creditele Noua Casă, pe care băncile au început să le acorde începând cu septembrie, dobânda va scădea din ianuarie, având în vedere că dobânda variabilă este formată din IRCC plus o marjă de maximum 2 puncte procentuale.
Ce înseamnă scăderea IRCC în bani – un exemplu de calcul
La un credit cu un sold de 210.000 de lei, pe o perioadă de 300 de luni, care avea o dobândă 5%, rata curentă a fost de 1.224 de lei în iulie-septembrie (în scădere cu 3 lei față de aprilie-iunie) și va scădea cu 30 de lei la 1.194 lei din octombrie până în decembrie. În ianuarie-martie reducerea de rată va fi de încă 29 de lei la 1.165 de lei.