Raiffeisen Bank ar putea elibera, în ultimele trei luni din 2016, cheltuielile de 39 de milioane de euro constituite după intrarea în vigoare a Legii privind darea în plată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale care a introdus condiția existenței impreviziunii pentru debitorii care vor să renunțe la case în schimbul ștergerii datoriilor. O parte din bani ar putea fi utilizați pentru conversii voluntare, se arată într-un raport financiar al băncii.
Raiffeisen Bank România, locul patru după active în România, a făcut un profit net de 64 de milioane de euro în primele nouă luni din 2016, în scădere cu un sfert de la 86 de milioane de euro în aceeași perioadă din anul trecut, potrivit unui raport publicat la Viena.
Profitul operațional al băncii a rămas relativ constant la 147 de milioane de euro, după ce atât veniturile, cât și cheltuielile au rămas “înghețate” față de anul trecut la 337 de milioane de euro, respectiv 190 de milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ce a influențat rezultatul net al băncii cu capital austriac este volumul mai mare de provizioane nete cu aproape un sfert la 57 de milioane de euro, ca urmare a schimbării metodologiei privind provizionarea creditelor retalil, și de trecerea pe o pierdere de 14 milioane de euro la capitolul alte cheltuieli, de la un venit de un milion de euro la finele lunii septembrie din 2015. La acest capitol este înregistrat venitul excepțional de 21 de milioane de euro din vânzarea Visa Europe către Visa Inc. a adus 21 de milioane de euro, dar care nu a acoperit pierderea nerecurentă marcată pe darea în plată.
Banca a dezvăluit încă de la momentul publicării rezultatelor la jumătatea anului că profitul a fost afectat de costul de 43 de milioane de euro pentru acoperirea creditelor ce ar fi putut fi afectate de Legea privind darea în plată, motiv pentru care a scris autorităților române despre un posibil proces în instanțele internaționale, pentru că i-ar fi fost afectat dreptul la proprietate, împotriva prevederilor dintr-un tratat comercial între România și Austria, încheiat la finele anilor ’90.
Intrată în vigoare pe 13 mai, Legea privind darea în plată spune că debitorii consumtori pot închide creditele ipotecare prin transferul locuinței ipotecate către bancă, situație în care se șterge orice datorie, indiferent de valoarea de piață a imobilului.
Băncile, inclusiv Raiffeisen, au contestat legea la Curtea Constituțională, care pe 25 octombrie a admis în parte o excepție și a introdus o interpretare ce s-ar putea dovedi crucială. Curtea a statuat că darea în plată se aplică în condițiile în care există impreviziunea, adică o situație excepțională apărută în derularea contractului, ce face deosebit de oneroasă sarcina debitorului, lucru ce va fi verificat caz cu caz de către un judecător. Motivarea Curții nu a fost publicată încă, însă Raiffeisen estimează că decizia îi va permite să elibereze majoritatea provizioanelor constituite, de 39 de milioane de euro la finele lui septembrie.
CITEȘTE ȘI ING Bank, profit în creștere cu jumătate la nouă luni la 391 de milioane de leiDupă decizia CCR, Raiffeisen a redus avansul la creditele ipotecare, fiind prima bancă mare care l-a majorat și ultima care l-a redus.
Banca e parte în 526 de dosare pe darea în plată, din circa 4.700 existente, potrivit datelor de pe portalul instanțelor.
Reversarea costurilor cu darea în plată ar putea aduce profitul băncii peste nivelul de anul trecut, în condițiile în care randamentul capitalurilor a scăzut de la 17,2% în septembrie 2015, unul dintre cele mai ridicate din portofoliul acționarului Raiffeisen Bank International, la 11,5%, sub media regiunii, într-o perioadă în care austriecii strâng fiecare euro de la subsidiare pentru a se capitaliza.
“O parte din costuri ar putea fi realocate la capitolul costuri cu riscul pentru a acoperi potențialele conversii voluntare”, se arată în raport.
Raiffeisen nu face nicio mențiune în raport cu privire la legea privind conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării creditelor, adoptată în octombrie. Legea urmează să fie discutată săptămâna viitoare de Curtea Constituțională, după o sesizare a Guvernului.
Tot după o decizie a Curții Constituționale, cu privire la Legea 193/2000 privind clauzele abuzive, Raiffeisen a eliberat provizioane de 11 milioane de euro pentru a acoperi procesele de tip class action care vizează fixarea ratelor de dobândă.
Banca e parte în mai multe procese cu Autoritatea Națională privind Protecția Consumatorilor, care ar fi avut potențialul să ducă la returnare unor sume încasate de la clienți pe baza contractelor încheiate înainte de de 2010. Deși sesizările băncilor la Curte au fost respinse, motivarea Curții arată că ar putea fi nevoie de alte procese pentru ca debitorii să își recupereze banii, chiar dacă clauzele care leagă dobânda variabilă de dobânda internă a băncii ar fi declarate abuzive.
CITEȘTE ȘI BancPost și ING Bank vor încasa dobânzi de 1,1 milioane de lei pentru refinanțarea CFR Călători cu aproape 110 millioane de leiRaiffeisen avea 2,1 milioane de clienți în România la finele lunii septembrie, în scădere ușoară față de anul precedent și active în creștere cu 5,4% la 7,3 miliarde de euro. Portofoliul de credite a crescut cu 7,2% la 4,7 miliarde de euro față de septembrie 2015.
Numărul unităților a scăzut cu 28 la 487, iar cel al angajaților cu 154 la 5.323.