OTP Bank România a făcut un profit net de 31,8 milioane de lei, în scădere cu 12% față de anul anterior, pe fondul creșterii costurilor cu taxele. Înainte de taxe, profitul băncii a rămas constat față de anul trecut. Oficialii băncii cred că sunt puține șanse ca proiectul privind conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, să intre în vigoare în forma adoptată de Parlament și contestată la instanța constituțională, potrivit unui raport publicat de banca-mamă la Budapesta.
În trimestrul trei banca a înregistrat un profit net în scădere cu 39% la 599 de milioane de forinți (8,6 milioane de lei), ca urmare a faptului că a plătit taxe pe profit, în timp ce în trimestrul doi banca și-a dedus taxe. Fără efectul taxelor, banca a înregistrat un profit în creștere cu un sfert în trimestrul trei față de cel anterior.
Profitul operațional la nouă luni a rămas constant față de anul trecut la 93,3 milioane de lei, iar în trimestrul trei a crescut cu 11% față de trimestrul doi la 33,5 milioane de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Veniturile au scăzut cu 10% față de septembrie 2015 la 289 de milioane de lei și au crescut marginal în termeni trimestriali.
Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 14% față de anul trecut, însă au crescut cu 3% în termeni trimestriali, în pofida programului de conversie a creditelor în franci elvețieni, notează banca.
OTP a încheiat la 31 august un program de conversie început la finele lui 2015 care viza lichidarea portofoliului de credite în franci elvețieni. Circa 73% dintre clienții eligibili, cu aproximativ 7.000 de contracte individuale au acceptat oferta OTP, se arată în raport.
Scăderea veniturilor a fost compensată de scăderea costurilor operaționale cu 14% în termeni anuali la 195,8 milioane de lei și 4% în termeni trimestriali, în timp ce provizioanele au rămas relativ constante față de anul trecut la 56,8 milioane de lei și au crescut cu 6% în trimestrul trei față de cel anterior.
OTP a primit, până la finele lunii septembrie, circa 250 de notificări de dare în plată, pentru un volum de credite de 76 de milioane de lei, pentru care a constituit provizioanele necesare, însă banca arată în raport că, pe 25 octombrie, “Curtea Constituțională a declarat mai multe părți din lege neconstituționale”. Curtea a declarat o sintagmă neconstituțională și a interpretat că legea se aplică doar dacă există impreviziunea, lucru ce urmează a fi stabilit de către instanțe.
Managementul băncii consideră că altă lege, cea a conversiei, trimisă, de asemenea, la Curte, are puține șanse să intre în vigoare în forma curentă, care prevede aplicare cursului franc/leu de la data acordării creditelor în moneda elvețiană. Banca va trebui să facă provizioane substanțiale dacă legea va intra, totuși, în forma curentă în vigoare, dar mai mici decât cele de 21,5 milioane de euro făcute deja în trimestrul trei din 2015, înainte de propria ofertă de conversie, unde discount-ul mediu a fost de circa 17%.
Costurile au fost mai scăzute și ca urmare a integrării achiziției Millennium Bank, prin economii cu sistemul IT și închiderea a 40 de sucursale în ultimul an, dintre care 8 în ultimele nouă luni. Pe de altă parte, au crescut costurile cu marketing-ul, pentru că activitatea de business s-a intensificat, se arată în raport.
CITEȘTE ȘI Profitul UniCredit în România a crescut cu peste două treimi la nouă luni, până la 65 milioane euroActivele băncii au scăzut cu 9% de la începutul anului și cu 6% în termeni trimestriali, la 8,3 miliarde de lei.
Portofoliul de credite al băncii era de 7,4 miliarde de lei la finele lunii septembrie, mai mic cu 6% față de finele lui 2015, și în scădere cu 2% în termeni trimestriali. Banca atribuie această evoluție programului de conversie, care a inclus un discount la sold oferit clienților.
Programul cu garanții de stat Prima Casă a dus la creșterea împrumuturilor ipotecare noi din bilanțul băncii cu 176% în termeni trimestriali și 668% în termeni anuali. Portofoliul de ipotecare a stagnat, probabil ca efect al conversiilor pentru creditele acordate înainte de 2009.
Împrumuturile de consum au crescut cu 3% în trimestrul trei, după ce banca a acordat cu 43% mai multe mulți bani față de trimestrul doi. Însă această evoluție nu a fost suficientă pentru a opri declinul de 5% în termeni anuali.
Calitatea portofoliului de credite s-a deteriorat în cazul OTP, față de acum un an, dar s-a îmbunătățit în trimestrul trei față de cel anterior. Creditele restante peste 90 de zile au ajuns la 1,3 miliarde de lei, cu 2% peste volumul înregistrat în septembrie anul trecut și cu 7% sub valoarea din T2 2016.
Rata creditelor neperformante era de 17,9%, cu circa 7 puncte peste media sistemului, dar în scădere în ușoară în termeni trimestriali.
Volumul depozitelor ajustate la rata valutară a crescut cu 4% în termeni anuali și a scăzut cu 3% în termeni trimestriali. Finanțarea de la banca-mamă a scăzut, iar rata credite/depozite a scăzut cu 15 puncte în termeni anuali și a crescut cu 4 puncte în termeni trimestriali la 135%.