Rădulescu, BNR: Estimăm impactul legii dării în plată până la 4 miliarde de lei

Rădulescu, BNR: Estimăm impactul legii dării în plată până la 4 miliarde de lei

EU Cofile Sinaia

scris 17 nov 2015

BNR estimează că impactul legii dării în plată asupra sistemului bancar se va ridica până la 4 miliarde de lei, a declarat Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate Financiară din banca centrală. Dacă oamenii vor putea preda băncii casele cumpărate pentru a stinge creditele, atunci se vor scumpi și împrumuturile noi, arată viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

Proiectul de lege privind darea în plată pentru stingerea creditelor ipotecare îngrijorează Banca Națională, care crede că băncile vor suferi pierderi, în timp ce creditarea viitoare va fi afectată.

Urmărește-ne și pe Google News

“Pentru darea în plată estimăm costuri, aproximativ, de două-trei-patru miliarde de lei”, a declarat Eugen Rădulescu, la un seminar pe teme economice, organizat de BNR și Alpha Bank la Sinaia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Textul dezbătut de Parlament arată că băncile vor fi obligate să accepte imobilul ipotecat, la cererea debitorului, indiferent de valoarea de piață a acestuia, lucru suficient pentru a stinge creanța. Legea s-ar aplica tuturor contractelor în vigoare aferente persoanelor fizice, potrivit documentului adoptat de Senat.

“Ne preocupă mai puțin costurile, ci mai mult aspectul legal. Contractul e legea părților, când vine legiuitorul și zice că se schimbă contractul pe parcurs pentru a favoriza o parte avem instabilitate legislativă. E afectată astfel încrederea investitorilor”, spune Rădulescu.

“Băncile devin samsari de case”, adaugă Rădulescu, iar afectați vor fi și clienții noi, care vor să acceseze un credit, dar care vor fi siliți să plătească un avans mai mare.

Acest avans ar ajunge la 50%, crede viceguvernatorul Bogdan Olteanu.

“Teoretic, orice lege se poate da. Trebuie să ne gândim și care sunt consecințele pentru cetățenii care vor lua credite”, a adăugat Olteanu.

Împrumuturile ipotecare non-recourse, cele care stipulează că valoarea garanției este suficientă pentru a stinge în orice moment creanța, sunt foarte răspândite în Statele Unite ale Americii.

“În SUA se acceptă și avansuri mai mici, pentru că există o tradiție de rambursare a creditelor și se știe statistic că x% din case sunt predate la cheie băncii în loc de rambursare”, adaugă Olteanu.

O astfel de lege va afecta și regimul proprietății, în condițiile în care România stă foarte prost la acest capitol, în comparație cu statele avansate din Europa, arată Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

“Va fi un dezastru. În sistemul financiar-bancar vor fi pierderi imense, în condițiile în care sistemul bancar în România nu a luat un leu de la stat. E afectat regimul proprietății”, crede Croitoru.

Proiectul de lege prezintă și elemente de neconstituționalitate, tocmai din perspectiva dreptului la proprietate, crede Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank România.

“După ce vom face o analiză cu juriștii, vom lua în calcul atacarea legii la Curtea Constituțională”, arată Oprescu.

Debitorii care au luat credite înainte de căderea pieței imobiliare ar putea scăpa fără costuri suplimentare de acele imobile. În prezent, banca poate executa fără limită veniturile sau alte active ale unui debitor, pentru a acoperi valoarea integrală a creditului, dacă vânzarea ipotecii nu acoperă total împrumutul.

În România sunt aproximativ 250.000 de apartamente cumpărate prin credit ipotecar, spun surse din piața bancară.

Deputații de la Comisia juridică ar fi trebuit să dezbată azi proiectul de lege, însă ședința a fost amânată din cauza votului de învestire a Guvernului.

Dacă raportul Comisiei va fi unul favorabil, atunci proiectul mai trebuie votat și de plen și promulgat ulterior de președinte.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege darea in plata
bnr
credite
case
ipotecare