PROFIT Financial Forum – Radu Ghețea, CEC Bank: În România, de anul viitor, vor fi bănci cu cerințe de capital duble decât prin reglementările europene

PROFIT Financial Forum – Radu Ghețea, CEC Bank: În România, de anul viitor, vor fi bănci cu cerințe de capital duble decât prin reglementările europene
scris 28 nov 2018

Solvabilitatea minimă, stabilită la 8% prin reglementările de la Basel, urmare a modului în care sunt luate în calcul cerințele de capital pentru băncile de risc sistemic având credite neperformante, va ajunge la 15% în cazul unor bănci românești, a anunțat Radu Ghețea, președintele CEC Bank, la Profit Financial.forum.

Conferința a fost transmisă în direct la Profit TV și a putut fi văzută și AICI.

Urmărește-ne și pe Google News

Alertă privind pierdere de competitivitate a sistemului bancar românesc indusă de cadrul de reglementare. Radu Ghețea, președintele CEC Bank, a anunțat astăzi, la Profit Financial Forum, că instituția pe care o conduce ar urma să aibă impuse începând de anul viitor cerințe de capital aproape duble față de cadrul general de reglementare european, care nu țin cont de gradul de provizionare al băncii.

Comitetul de la Basel a stabilit pentru toate băncile europene un nivel al indicatorului de solvabilitate la 8%. De la 1 ianuarie 2019, însă, în România, vor fi bănci sistemice care vor avea cerința minimă de 15%, spune Ghețea, care înțelege reglementarea ca un „rău necesar”, dar aceasta nu ar trebui să afecteze business-ul.

Atunci când în România vor fi instituții de credit care să aibă cerința de capital la nivel dublu față de cerința standard „înseamnă că ceva e în neregulă”.

PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026 CITEȘTE ȘI PROFIT Financial.forum - Isărescu: Orizontul rezonabil de intrare în sistemul cursurilor de schimb este 2024. Am putea adopta euro cel mai devreme în 2026

Un alt exemplu avansat de Ghețea vine din noile cerințe de capital diferențiate în funcție de rata creditelor neperformante și gradul de acoperire cu provizioane. Astfel, pentru o bancă de risc sistemic, cerința minimă de capital crește cu un punct procentual. Se mai adaugă un punct dacă rata neperformantelor este de peste 5% și încă un punct dacă gradul de acoperire cu provizioane este de sub 55%.

Președintele CEC Bank recomandă o „granularitate”, în sensul că cel cu o rată a creditelor neperformante de 5,1% este la fel penalizat cu cerințe de capital ca acela care are peste 8% sau cel care are un grad de acoperire cu provizioane de 54,9% are aceleași cerințe majorate cu cel care acoperă creditele restante doar în proporție de 40%. CEC Bank are o acoperire de 133% cu garanții a creditelor neperformante.

Prin Asociația Română a Băncilor, Ghețea a trimis o scrisoare către Banca Națională a României cu solicitarea ca reglementatorul să se adreseze acestei probleme. El a precizat că nu vede o eliminare a reglementării, dar o nuanțare a acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
radu ghetea
arb
bnr. reglementare
banci