Deputații din comisia de buget și finanțe au întocmit, astăzi, raport favorabil proiectului de lege care modifică Programul "Prima casă”, la doar câteva săptămâni de la adoptarea acestuia de către senatori. Programul va fi transformat într-un program social, denumit "O familie, o casă", în cadrul căruia vor mai putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag. Cu prilejul avizării în comisia de specialitate, chiar la inițiativa ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, a fost introdusă garantarea 100% a creditelor pentru persoanele din grupuri vulnerabile, față de o limită maximă de garantare de 50% pentru celelalte categorii sociale. Teodorovici speră ca proiectul să fie adoptat de Parlament până la finalul acestei luni.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Proiectul actual, inițiat de Teodorovici și adoptat de Senat la mijlocul lunii septembrie, prevede subvenții mai mici și restricții mai mari pentru accesarea unui credit, comparativ cu un plan de modificare a Prima Casă anunțat de Guvern în luna mai.
Astfel, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei, însă pragul urcă la 7.000 de lei dacă familia are unul sau mai mulți copii. Dobânda va fi subvenționată, cu 0,5 puncte procentuale în cazul familiilor cu un singur copil și cu 1 punct procentual în cazul celor cu doi sau mai mulți copii.
CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii administrate NN au depășit reperul de 5% din acțiunile BRD. Valoarea deținerii se apropie de jumătate de miliard de lei. Ieșirea Fondului Proprietatea a favorizat întregirea acestei participațiiCu prilejul dezbaterii prooiectului în comisia de specialitate, majoritatea PSD a adoptat o serie de amendamente susținute de ministrul Finanțelor și de deputatul neafiliat Oana-Mioara Bîzgan-Gayral. În schimb, toate amendamentele Asociației Române a Băncilor și ale opoziției au fost respinse.
Proiectul a fost amendat astfel încât la calculul limitei de 4.500 lei vor fi luate în calcul drept venituri, pentru acordarea creditului, beneficiile de asistență socială primite de persoanele dintr-un grup vulnerabil, definit conform art. 6 din Legea 292/2011 privind asistența socială, dar nu vor fi luate în considerare acele beneficii care duc la depășirea pragului menționat.
În plus, dacă împurmuturile pentru achiziția unei locuințe în programul Prima Casă pot fi garantate de către stat în procente de 40% sau 50%, pentru categoriile vulnerabile, în noul program, garantarea statului va fi de 100%, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, potrivit amendamentului votat în comisie.
Mai mult, pentru aceste categorii de persoane, va fi aplicată o reducere cu 2 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat.
Opoziția s-a opus acestor prevederi, considerând că astfel este favorizată creditarea pentru persoane care nu vor putea achita împrumuturile, și a încercat reducerea procentului de garantare în aceste cazuri la 80% sau 90%, dar fără succes.
Teodorovici a susținut că noile prevederi nu favorizează neplata creditelor și suportarea lor de la buget, ministrul exprimându-și speranța că până la finele lunii octombrie proiectul va fi adoptat și de către Camera Deputaților.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Senatorii PSD au plecat de la vot când au văzut că nu-și pot adopta legile. Printre acestea, eliminarea închisorii pentru construcții fără autorizațiePrin proiectul de act normativ care modifică și completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima casă" se propune:
Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul "O familie, o casă".
- Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:
- la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;
- pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.
- Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele și în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
- Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 euro echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.
Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:
- reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.
- reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.
Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.
Un prim plan de modificare a programului Prima Casă, prezentat în luna mai, prevedea subvenții de dobândă mult mai generoase și restricții mai puține pentru accesarea unui credit.
Detaliile despre varianta propusă în luna mai puteți citi aici
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CJUE: Contractele bancare indexate în franci elvețieni pot fi anulateProgramul Prima Casă se adresează persoanelor care au până în 35 de ani, oferindu-le oportunitatea de a accesa un credit imobiliar cu un avans de minimum 5% și cu costuri totale de finanțare plafonate.
De la lansarea programului în anul 2009 și până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.
Astăzi, programul este derulat prin intermediul a 15 bănci finanțatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.