Sectorul IT-ul este verticala unde România poate recupera rapid decalajele față de țările din vestul Europei ori liderii globali sau regla decalaje dintre regiunile țării, prin construirea infrastructurii economiei digitale, a declarat Iulian Stanciu, șeful eMAG, la deschiderea primei ediții a Romania Tech Nation, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și susținut de BCR, Universitatea Politehnica și Consiliului Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR).
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
"Cu sectorul IT&C la 6% din PIB, această discuție este oportună și necesară. În domenii ca ciber security, e-commerce sau ERP, România este deja lider regional sau global, dar potențialul este mult mai mare, care poate fi atins prin prioritizarea a două domenii cheie: educația și IT. Educația este o fundație pentru viitor, este o infrastructură vitală pentru România. Fără educație nu putem construi nici sănătate, nici economie, nici mediu mai bun. Mai mult, în 10-15 ani, multe activități în care oamenii lucrează acum în România, în cadrul proceselor de producție, se vor automatiza, robotiza, digitaliza", a spus Stanciu.
El a adăugat că educația ar trebui să ne ajute să ne folosim creativitatea prin care ne diferențiăm de computere, de mașini și de roboți.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Informatica și educația digitală ar trebuie predate de la clasa întâi până în sfârșitul liceului. Ar mai trebui cursuri despre economia digitală la toate facultățile. De asemenea, semnătura electronică și cartea de identitate electronică ar trebui prioritizate în armonie cu practica europeană", a mai spus șeful eMAG.
El a recomandat autorităților statului să introducă vouchere de instruire digitală pentru fiecare cetățean al țării, iar interacțiunea acestora cu instituțiile să fie posibilă prin interfețe online, standardizate și uzabile, mobile friendly, prietenoase, ușor de folosit.
Stanciu a recomandat ca bazele de date ale statului să devină interoperabile și finanțarea antreprenorilor printr-un program de genul StartUp Tech Nation, precum și susținerea campionilor naționali, care se extind în afara țării și aduc valoare adăugată mare economiei României.
CITEȘTE ȘI Drăgan, TotalSoft: Ne uităm în telefon mai mult decât la iubită; softurile trebuie mutate aiciPrezent la eveniment, Liviu Drăgan, șeful Druid, a afirmat că tehnologia actuală nu mai necesită o capitalizare istorică și o maturitate așa cum sunt în alte domenii, fapt ce înseamnă că România are o șansă formidabilă în acest domeniu.
"De ce punctez noțiunea de startup? În IT, la ora actuală, România este dominată în continuare de procesele de outsourcing, ceea înseamnă punerea accentului pe proprietatea intelectuală de afară, este într-un fel o plecare a resurselor noastre, dar care datorită tehnologiei rămân în țară. La momentul actual, tehnologia are nevoie doar de capitalizarea resurselor umane și este nevoie să atragem resursele umane din procesele de outsourcing în startup-uri, în idea de a crea proprietate intelectuală românească care să dea valoare", a spus Drăgan.
În opinia acestuia, un startup are nevoie de trei elemente pentru a se impune.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Liviu Drăgan își anunță noua afacere, Druid: Vreau să umplu lumea de asistenți virtuali inteligenți. Cum va afla un angajat câte zile de concediu mai are sau când va primi bonusuri"Are o nevoie de o idee care să fie realizabilă, de finanțare și de o poveste credibilă atât pentru piață, cât și pentru oamenii care lucrează în firma respectivă. Dacă aceste trei elemente sunt îndeplinite, România are o șansă formidabilă prin startup-urile ei să cucerească și să fie o națiune extrem de performantă. În toată lumea sunt startup-uri care uimesc. Povestea UiPath este una a unui startup care a demonstrat și a reușit în doar câțiva ani să devină un lider. Tehnologia actuală retrasează linii de start în permanență, care dă șanse egale fiecărei națiuni în mod egal. Nu sunt ca alte industrii, care necesită o maturitate", a mai spus Drăgan.
Romania Tech Nation reprezintă un proiect multi-anual cu evenimente policentrice, al cărui obiectiv principal este impulsionarea transformării României prin tehnologie.
Primul pas pentru realizarea acestui obiectiv este coagularea actorilor cheie în trei direcții strategice: ecosistemul antreprenorial, ecosistemul de educație antreprenorială și politicile publice, cu obiective tactice anuale, respectiv strategice în 5 și 10 ani.