Piraeus Bank propune clienților conversia în lei a împrumuturilor în franci elvețieni, cu un discount al soldului de 15% în primă fază.
Banca cu acționariat grecesc intră în rândul instituțiilor financiare locale care caută să scape de portofoliul de credite în franci elvețieni construit în perioada 2006-2008.
Românii care au luat credite în franci au suportat o dublare a ratelor exprimate în lei, după ce criza financiară a dus la căderea monedei naționale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru a convinge clienții să marcheze pierderea prin conversie, Piraeus oferă un discount de 15% a soldului ce urmează a fi convertit ulterior la cursul actual, de circa 4,1 lei/franc.
Dacă nu vor înregistra restanțe la plata ratelor, atunci debitorii vor beneficia de încă două reduceri de câte 10%, aplicate la fiecare trei ani, potrivit unui comunicat de presă al băncii.
Portivit calculelor Profit.ro, la un sold de 50.000 de franci elvețieni, rambursabil în 15 ani, la o dobândă de 5%, discountul total ajunge la circa 27% după șase ani în care debitorul rambursează conștiincios ratele lunare - în ipoteza în care reducerile ulterioare de 10% se aplică la soldul curent de la finele următorilor trei, respectiv șase ani.
Clienții sunt eligibili, indiferent de destinația creditului în franci, dacă au restanțe mai mici de 89 de zile la plata ratelor, adică dacă împrumuturile lor nu sunt neperformante.
Hotărârea cu privire la acest program a fost luată de către Piraeus Bank Grecia, urmând a fi supusă ratificării de către Adunarea Generală a Acționarilor Piraeus Bank România, se mai arată în comunicat.
Banca nu precizează ce dobânzi și comisioane vor percepe pentru creditele convertite în lei și nici numărul actual al debitorilor cu credite în moneda elvețiană. În luna aprilie, oficialii băncii au dezvăluit că pregătesc un program de conversie care vizează 60% din cei 10.000 de clienți cu credite în franci.
Pireus era pe locul 13 în topul băncilor după active, cu o cotă de piață în scădere la 1,9%, după ce și-a redus puternic portofoliul de credite.
Cel mai mare discount la semnarea actului de conversie a fost cel de 22,5% aplicat de Banca Transilvania, după preluarea Volksbank, care a returnat comisionul de risc/administrare, declarat abuziv de mai multe instanțe. Circa 14.000 de clienți au acceptat oferta BT de anul trecut.
La sfârșitul lunii martie, OTP Bank a încheiat programul de conversie cu un discount mediu de 17%, acceptat de circa 6000 de debitori, sau 60% din totalul celor cu credite în franci elvețieni de la banca cu acționariat maghiar.
O ofertă similară cu cea a Piraues, de conversie în mai mulți pași, a fost lansată la finele anului trecut și de austriecii de la Raiffeisen Bank. Clienții cu un grad de îndatorare mai mare de 65% beneficiau de un discount imediat de 10%, urmat de încă două anuale de câte 5% în următorii doi ani, dacă își plăteau ratele la timp.