Grupul bancar italian UniCredit estimează că a înregistrat o pierdere de 11,8 miliarde de euro în 2016, din cauza programului masiv de reorganizare aflat în derulare, ce vizează vânzarea unui pachet de credite neperformante de aproape 18 miliarde de euro și desființarea a zeci de mii de locuri de muncă.
Într-un comunicat remis marți, UniCredit arată că rezultatele de anul trecut au fost influențate negativ de o serie de costuri non-recurente, din care 12,2 miliarde de euro au reprezentat cheltuieli înregistrate în ultimul trimestru. Grupul a dezvăluit valoarea cheltuielilor speciale din ultimul trimestru în decembrie, când a prezentat strategia pentru 2016-2019 în vederea consolidării capitalului și îmbunătățirii profitabilității.
Pe lângă cheltuielile estimate în decembrie, UniCredit a mai identificat costuri speciale în sumă de aproximativ 1 miliard de euro ce vor fi înregistrate în anul fiscal 2016, cheltuieli rezultate în principal din deprecierea mai multor participații, printre care participația la fondul italian de salvare a băncilor “Atlante” (Atlantis).
CITEȘTE ȘI Florian Neagu, BNR: Băncile au primit 6.400 de notificări de dare în plată în 2016“Ca urmare, rezultatul net pentru 2016 este estimat la o pierdere de aproximativ 11,8 miliarde de euro”, se arată în comunicat. UniCredit va publica raportul financiar pentru anul trecut pe 9 februarie.
Programul de reorganizare a activităților grupului italian prevede și lansarea, în prima parte a acestui an, a unei emisiuni de obligațiuni în valoare de 13 miliarde de euro, cea mai mare emisiune de pe piața italiană. Fondurile atrase vor fi folosite pentru scoaterea în afara bilanțului a unui portofoliu de neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro.
Totodată, UniCredit a anunțat eliminarea unui număr suplimentar de 6.500 de locuri de muncă, totalul posturilor care urmează să fie desființate până în 2019 urmând să se ridice la circa 14.000 (aproximativ 11% din totalul angajaților), rezultând în economii anuale de 1,7 miliarde de euro și scăderea cheltuielilor de bază la 10,6 miliarde de euro, de la 12,2 miliarde de euro în 2015.
UniCredit este prezent în 17 țări cu peste 8.500 de sucursale și 147.000 de angajați, fiind unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale.
În România, grupul operează prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management, UCTAM, Pioneer Asset Management (divizie ce va fi preluată de Amundi) și UniCredit Business Integrated Solutions.