Fostul program „Prima Casă” a fost modificat oficial prin ordonanță de urgență de către Guvern și a primit denumirea „Noua Casă”. Schimbări mult mai importante decât cea de nume sunt legate de creșterea creditului maxim, dar și de introducerea unui avans de 15% pentru locuințele de peste 70.000 de euro ce vor putea fi achiziționate cu garanția statului.
Guvernul PNL a adoptat modificarea OUG 60/2009 cu prevederi “subțiate” față de cele discutate anterior. Cu aproape 300.000 de credite acordate și o pondere de 43% din creditul pentru locuințe de 83 de miliarde de lei, programul cu garanții de stat "Prima Casă" a fost foarte important pentru piața creditului și cea imobiliară rezidențială în ultimii 11 ani, așa că orice modificare poate aduce variații de preț.
Noua Ordonanță, cu numărul 129/2020, modifică programul “O familie, o casă”, intrat în vigoare în aprilie, dar care nu a fost aplicat în lipsa normelor din partea Executivului (deși acestea trebuiau emise încă din mai), care la rândul său modificase programul “Prima Casă”.
În noua formă sunt eliminate prevederile din Legea adoptată de Parlament care dădeau programului de stat un caracter social, cum ar fi limitarea beneficiarilor în funcție de venituri, respectiv subvenția de dobândă, astfel că “Noua Casă” se aseamănă mai mult cu “Prima Casă”.
CITEȘTE ȘI Cele mai confortabile scaune și fotolii din lume, de la Stressless, la SensoDays în ShowroomSpre deosebire de "Prima Casă", creditul maxim ce poate fi obținut de la bancă, inclusiv pentru locuințele mai vechi de 5 ani, crește cu circa 17%, de la 57.000 de euro la 66.500 de euro, adică cât era înainte pentru locuințele noi. Avansul rămâne la 5%, în timp ce garanția statului – partea de risc asumată de contribuabili în caz de neplată – crește de la 40% la 50%.
În cazul locuințelor mai noi de 5 ani sau care au fost consolidate de cel mult 5 ani este extins creditul maxim de la 66.500 de euro la 119.000 de euro, adică o creștere de aproape 80%. Persoanele care vor dori să achiziționeze o locuință de peste 70.000 de euro vor trebui să aducă, însă, un avans de 15%, ceea ce presupune un efort mai mare de economisire sau un credit mai mare de nevoi personale pentru cei care au veniturile necesare. Aici există un stimulent din partea statului pentru bănci să ia riscul cu împrumuturile de valoare mai mare prin majorarea garanției de la 50% la 60%.
Atenție, avansul de 15% nu se aplică doar pentru partea din prețul locuinței ce depășește 70.000 de euro, ci pentru întregul preț de achiziție!
În formele discutate anterior, creditul maxim ajungea la 140.000 de euro, însă Guvernul PNL s-a răzgândit în ultima ședință în care a adoptat ordonanța. Într-o primă fază era discutată chiar și subvenționarea riscului dezvoltatorilor, însă o astfel de măsură n-a fost agreată de Ministerul Finanțelor (care a mai venit și cu o altă propunere)
CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixtGuvernul a introdus o limită a valorii de achiziție (adică a prețului locuinței) – doar că într-o formulare alambicată în care vorbește de finanțare maximă. Această finanțare destinată achiziției este formată din creditul acordat de bancă și din avansul plătit de beneficiar și este de maximum 70.000 de euro, respectiv de maximum 140.000 de euro pentru locuințele construite sau consolidate în urmă cu cel mult 5 ani.
Astfel că în cazul locuințelor de la 70.001 euro în sus, pentru că avansul este de 15%, valoarea creditului nu poate depăși 59.501 euro! (Abia de la o casă de 78.000 de euro valoarea creditului ajunge la nivelul maxim al ofertei cu avans de 5%).
În textul legii care introducea programul “O familie, o casă” se preciza un “preț de achiziție” de maximum 70.000 de euro, în timp ce în cazul “Prima Casă” nu exista o limită a prețului locuinței, ci doar a garanției statului – beneficiarul putea aduce avans mai mare care să acopere depășirea pragului.
În termen de 30 de zile Executivul trebuie să emită normele care să facă programul “Noua Casă” operațional. Pentru contractele, promisiunile de garantare și solicitările de credit discutate până acum vor rămâne în vigoare dispozițiile legale anterioare.