Economia României se va contracta cu 11 până la 14% în trimestrul al doilea, mai lent decât declinul de până la 18% estimat anterior, potrivit prognozelor analiștilor ING și Erste, actualizate după publicarea cifrelor oficiale privind evoluția comerțului cu amănuntul.
Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut, în iunie față de luna precedentă, atât ca serie brută cu 9,1%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 6,3%, relevă datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) miercuri.
Față de aceeași lună din 2019, afacerile din retail au crescut cu 2,9% (+0,9% serie ajustată).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“După anunțarea vânzărilor din retail pentru luna iunie, putem spune că, per total, trimestrul al doilea nu a fost atât de rău pe cât ne-am temut, însă nici nu a fost grozav. Raportat la trimestrul precedent, vânzările au scăzut cu 13,4%, ceea ce va acționa, probabil, ca o frână la creșterea PIB din trimestrul al doilea”, arată analiștii ING Bank într-o notă.
Banca olandeză și-a revizuit în urcare estimarea privind evoluția economiei românești în trimestrul al doilea, de la un declin de 18% preconizat anterior la o scădere de circa 14%, însă avertizează că recuperarea ulterioară ar putea fi mai puțin pronunțată comparativ cu proiecțiile inițiale.
“Cifrele de astăzi conturează o imagine ceva mai optimistă legată de datele-semnal privind produsul intern brut în trimestrul al doilea (…). Pe partea negativă, însă, credem că un trimestru secund mai bun decât se estima va conduce la o creștere economică în formă de V mai flată în acest an, ceea ce înseamnă că recuperarea din trimestrele 3 și 4 va fi mai puțin pronunțată”, potrivit analiștilor băncii.
Și grupul austriac Erste Group Bank și-a revizuit în creștere estimările referitoare la produsul intern brut în trimestrul al doilea, proprietarul BCR preconizând acum o scădere trimestrială de 10,7%, față de o contracție de 15,2% indicată anterior.
Pentru întreg anul 2020, atât analiștii Erste, cât și ING, și-au păstrat proiecțiile neschimbate la -4,7%, respectiv -5,5%.
“Cu excepția cazului în care vom avea o surpriză extrem de pozitivă dinspre cifrele privind PIB în trimestrul al doilea, încă suntem confortabili cu estimarea pentru o contracție anuală de 5,5%”, arată ING.
INS va publica datele-semnal privind evoluția economică din trimestrul al doilea pe 14 august.